Wegański twarożek ze słonecznika

Wegański twarożek to moja propozycja skierowana do osób będących na diecie bezglutenowej, z nietolerancją laktozy, wystrzegających się jajek i ogólnie nabiału zwierzęcego.

Twarożek smakuje prawie jak z twarogu z mleka.

Jest bardzo prosty do zrobienia i do jego przygotowania używamy praktycznie jednego składnika, jakim jest łuskany słonecznik.


Składniki na wegański twarożek ze słonecznika (6 porcji):

  • 1 szkl. słonecznika łuskanego
  • 1 cytryna
  • koperek, szczypiorek, rzodkiewki, kiełki
  • sól himalajska
  • pieprz świeżo mielony


Jak przygotować wegański twarożek ze słonecznika:

Ziarna słonecznika łuskanego namaczamy na noc w zimnej wodzie.

Następnie rano odcedzamy i przepłukujemy.

Dodajemy sok z cytryny i miksujemy, dodając 2-3 łyżki wody, gdyby masa była za sucha.

Do zmiksowanej masy dodajemy posiekany koperek, szczypiorek i rzodkiewki, ewentualnie ulubione kiełki.

Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku, mieszamy.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 146 kcal (1 porcja bez dodatków)
białka (B): 6,8 g
tłuszcze (T): 10,3 g
węglowodany (W): 7,3 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Kryzysowy bigos z kiszonej kapusty

31-03-2020 

Puddding chia matcha

29-03-2020 

Ryba smażona - jak usmażyć rybę?

27-03-2020 

Komentarze

  • brak komentarzy