Zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami
Dzisiaj szybki sposób na zdrową i pożywną zupę na chłodne dni.
Zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami doskonale rozgrzewa i orientalnie smakuje, a przede wszystkim nasyci nas na dłużej.
Soczewica czerwona jest bardzo pożywna i dostarcza składników odżywczych, które wpływają na nasze zdrowie, pomagają schudnąć i utrzymać prawidłową wagę.
Stanowi bogactwo błonnika pokarmowego, magnezu oraz białka; jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, w tym witaminy B6, kwasu pantotenowego i tiaminy, a także kwasu foliowego, który wspomaga metabolizm energetyczny.
Ponadto soczewica czerwona jest bardzo dobrym źródłem żelaza, cynku i witaminy B6, które wpływają na pracę układu odpornościowego.
Soczewica zawiera także wiele przeciwutleniaczy, które zapewniają ochronę przed chorobami przewlekłymi, a także wpływa na kondycję naszej skóry i zapobiega szybkiemu starzeniu się.
Soczewica pomaga w skutecznym kontrolowaniu wagi, gdyż dzięki temu, że zawiera dużą ilość błonnika i białka cechuje się niską kalorycznością, co w połączeniu zapewnia nam poczucie sytości – szybciej i na dłuższy czas.
Warto więc wprowadzić soczewicę czerwoną do naszego jadłospisu.
Na blogu znajdziecie kilka ciekawych propozycji na wykorzystanie soczewicy czerwonej – zajrzyjcie tutaj.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na zupę z czerwonej soczewicy z pomidorami:
- 200 g czerwonej soczewicy
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 duża cebula
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 3/4 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
- 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
- 2 cm świeżego imbiru lub 1 łyżeczka mielonego
- 1 listek laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól – u mnie perska niebieska
- pieprz czarny świeżo mielony
- szczypta płatków chili lub sproszkowanego chili
- natka pietruszki
- 3 łyżki oliwy
- opcjonalnie 1 szkl. lub więcej ugotowanej kaszy jęczmiennej wiejskiej
Jak przygotować zupę z czerwonej soczewicy z pomidorami:
Kolendrę i kminek uciekamy w moździerzu.
Jarzyny obieramy, myjemy i kroimy w drobną kosteczkę.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Czosnek rozgniatamy ostrzem noża, a następnie drobno siekamy.
Do garnka o grubym dnie wlewamy oliwę i wrzucamy cebulę, krótko obsmażamy aż stanie się szklista.
Do cebuli dodajemy marchew, pietruszkę oraz seler i smażymy przez 2-3 minuty.
Następnie dodajemy posiekany czosnek, imbir, kurkumę, kmin, garam masalę, chili oraz utarte w moździerzu kolendrę i kminek.
Smażymy całość przez około 1-2 minuty uważając by czosnek i przyprawy nie przypaliły się.
Całość zalewamy 1,5 l wody, dorzucamy soczewicę, pomidory z puszki, zielę angielskie oraz listek laurowy, gotujemy około 20-30 minut, co jakiś czas mieszając.
Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Możemy także dodać ugotowaną kaszę, co dodatkowo podniesie walor sytości, ale także urozmaici smak zupy.
Gotową zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem świeżo mielonym.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 121 kcal (100 g)
białka (B): 5,8 g
tłuszcze (T): 3,5 g
węglowodany (W): 18,5 g błonnik: 3,77 g
******
Udostępnij na:
Komentarze