Wytrawne muffiny z żółtym serem i szynką
Bardzo lubię muffiny na słodko.
Jednak dzisiaj postanowiłam trochę poszaleć i popełniłam muffiny w wersji wytrawnej – na słono.
Wytrawne muffiny wyszły bardzo smaczne!
Sprawdzą się na śniadanie, do pracy i szkoły na lunch lub jako przystawka imprezowa.
Składniki na wytrawne muffiny z żółtym serem i szynką (na około 7-8 szt.):
- 1 szkl. mąki pełnoziarnistej (można użyć zwykłej pszennej jasnej)
- 1 szkl. (bez ubijania) startego żółtego sera na dużych oczkach + do posypania na wierzch
- 3 plastry szynki gotowanej (lub innej wędliny, np. kiełbasy żywieckiej)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. mleka
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/3 łyżeczki soli
- szczypta cukru
Jak przygotować wytrawne muffiny z żółtym serem i szynką (na około 7-8 szt.):
W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier i tymianek.
W drugiej misce łączymy mokre składniki: mleko, jajka, olej.
Mokre składniki wlewamy do suchych i krótko mieszamy.
Dodajemy starty ser oraz pokrojoną w paseczki szynkę, mieszamy.
Ciasto wlewamy do papierowych papilotek lub silikonowych foremek do 3/4 wysokości.
Wierzch posypujemy startym serem.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze