Wytrawne muffiny z żółtym serem i szynką

Bardzo lubię muffiny na słodko.

Jednak dzisiaj postanowiłam trochę poszaleć i popełniłam muffiny w wersji wytrawnej – na słono.

Wyszły bardzo smaczne!

Sprawdzą się na śniadanie, do pracy i szkoły na lunch lub jako przystawka imprezowa.


Składniki na wytrawne muffiny z żółtym serem i szynką (na około 7-8 szt.):

  • 1 szkl. mąki pełnoziarnistej (można użyć zwykłej pszennej jasnej)
  • 1 szkl. (bez ubijania) startego żółtego sera na dużych oczkach + do posypania na wierzch
  • 3 plastry szynki gotowanej (lub innej wędliny, np. kiełbasy żywieckiej)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. mleka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/3 łyżeczki soli
  • szczypta cukru


Jak przygotować wytrawne muffiny z żółtym serem i szynką (na około 7-8 szt.):

W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier i tymianek.

W drugiej misce łączymy mokre składniki: mleko, jajka, olej.

Mokre składniki wlewamy do suchych i krótko mieszamy.

Dodajemy starty ser oraz pokrojoną w paseczki szynkę, mieszamy. 

Ciasto wlewamy do papierowych papilotek lub silikonowych foremek do 3/4 wysokości. 

Wierzch posypujemy startym serem.

Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Śledzie w oleju

15-02-2021 

Kruche ciasto z jabłkami i różową pianką

14-02-2021 

Kruche ciastka bezglutenowe

12-02-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy