Zapiekana kasza jaglana z warzywami i kiełbasą
Zapiekana kasza jaglana z warzywami i kiełbasą to propozycja na smaczny, pożywny, zdrowy jednogarnkowy obiad, o ile posiadacie garnek, który można używać w piekarniku. Super sprawdzają się garnki żeliwne.
Danie nie tylko bardzo proste w przygotowaniu, smaczne, zdrowe, ale również przygotowane w duchu “zero waste”, bo zrobione z resztek warzyw i kiełbasy.
Takie dania są najlepsze, bez konkretnego przepisu, improwizowane, kolorowe.
Niespodziewani goście nawet nie przypuszczaliby, że coś takiego można zrobić z tego, co zostało nam w lodówce, a co już lekko straciło na wyglądzie, lekko zwiędło czy straciło jędrność.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Składniki na zapiekaną kaszę jaglaną z warzywami i kiełbasą:
- 200 g kaszy jaglanej (1szkl.)
- 250 g kiełbasy wędzonej dobrej jakości
- 1 duża cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 150 g brokuła, same różyczki
- 400 g pomidorów krojonych
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki przyprawy do pomidorów
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2,5 szkl. wody
- 75 g twardej mozzarelli lub sera żółtego
- posiekana natka pietruszki do posypania
Jak przygotować zapiekaną kaszę jaglaną z warzywami i kiełbasą:
Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników.
Cebulę, kiełbasę i papryki kroimy w kostkę, czosnek siekamy drobno siekamy, a ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Potrawę najlepiej przygotować w garnku żeliwnym, brytfannie lub garnku, który można używać w piekarniku, ewentualnie przygotować na patelni, a następnie zapiekać w naczyniu żaroodpotnym.
W garnku lub na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy kiełbasę.
Do zrumienionej kiełbasy dodajemy cebulę i przesmażamy aż się ładnie zeszkli.
Następnie dodajemy posiekany czosnek, paprykę oraz różyczki brokuła i przesmażamy przez około 2 minuty.
W tym czasie płuczemy kaszę jaglaną na sitku i dodajemy do warzyw z kiełbasą i smażymy przez 1-2 minuty, cały czas mieszając.
Dodajemy pomidory krojone, wlewamy wodę i dodajemy przyprawy.
Całość mieszamy i przykrywamy pokrywką.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° i pieczemy przez około 30-35 minut.
Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, posypujemy startym serem i ponownie wstawiamy do piekarnika na około 2-3 minuty aż ser się rozpuści.
Po upieczeniu odstawiamy na ok. 10 minut, a następnie podajemy posypane posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 144 kcal (100 g)
białka (B): 6,7 g
tłuszcze (T): 7,8 g
węglowodany (W): 12,3 g
******
Udostępnij na:
Komentarze