Żurek z suszonymi grzybami
Żurek z suszonymi grzybami to propozycja na wielkanocny stół, ale i na co dzień, na codzienny obiad, zwłaszcza podczas jesieni i zimy.
Zupa jest bardzo smaczna, pożywna, aromatyczna i rozgrzewająca; wbrew pozorom także bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu.
Dodatek suszonych grzybów sprawia, że zupa nabiera innego smaku, wymiaru i jest bardziej aromatyczna.
Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom zup z dodatkiem kiełbas, bardziej treściwych i dających energii.
Można ją podać z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo, można ją z białą kiełbasą.
Oczywiście można podać bez dodatku kiełbasy czy jajka – przygotować ją w wersji wegetariańskiej i również będzie bardzo smaczna.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Składniki na żurek z suszonymi grzybami:
- 500 ml zakwasu na żurek
- garść suszonych grzybów
- 6 szt. surowej białej kiełbasy
- 6 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka pieprzu czarnego
- 1 łyżka majeranku
- sól
- pieprz świeżo mielony
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 200 ml śmietanki
- 2 l wody
dodatkowo:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
Jak przygotować żurek z suszonymi grzybami:
Grzyby namaczamy w wodzie, najlepiej na całą noc, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Wodę spod moczenia grzybów zachowujemy.
Cebulę obieramy z łupin, kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju, w garnku w którym będziemy gotować zupę.
Warzywa obieramy i myjemy.
Marchewkę kroimy w półplasterki, pietruszkę i seler w kosteczkę, a ziemniaki w większą kostkę.
Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone jarzyny i smażymy przez ok. 2 minuty.
Do garnka z jarzynami wlewamy wodę, wodę spod moczenia grzybów, dodajemy ziemniaki i namoczone grzyby.
Dorzucamy także listek laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu.
Gotujemy wywar przez około 15 minut.
Gdy ziemniaki i warzywa będzie na wpół miękkie, zmniejszamy grzanie, dodajemy białą kiełbasę i gotujemy na bardzo wolnym ogniu, tak aby kiełbasa się parzyła a nie gotowała.
Kiełbasę parzymy około 15 minut.
Gdy kiełbasa będzie już sparzona, wyjmujemy ją z wywaru i odkładamy do lekkiego wystudzenia, a następnie kroimy na mniejsze kawałki, tak na 3 części.
Do wywaru wlewamy zakwas, dodajemy majeranek, posiekany czosnek i doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Żurek zagotowujemy, a następnie wlewamy śmietankę, wkładamy pokrojoną białą kiełbasę i ponownie lekko zagotowujemy.
Gotowy żurek podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze