Zapiekane łódeczki z cukinii z kulkami mięsnymi z kaszą kuskus i warzywami

Dzisiaj zapraszam na bardzo smaczne, syte i proste w przygotowaniu faszerowane łódeczki z cukinii.

Łódeczki nadziane kulkami mięsnymi z dodatkiem kaszy kuskus i warzyw zachwycą niejednego swoim smakiem i wyglądem.

Idealnie sprawdzą się jako ciepłe danie na imprezie z przyjaciółmi oraz na obiad.


Składniki na zapiekane łódeczki z cukinii z kulkami mięsnymi z kaszą kuskus i warzywami:

  • 3 młode cukinie
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1/3 szkl. kaszy kuskus
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • natka pietruszki
  • koperek świeży
  • olej rzepakowy
  • świeżo tarty ser grano padano lub parmezan (ewentualnie żółty ser)


Jak przygotować zapiekane łódeczki z cukinii z kulkami mięsnymi z kaszą kuskus i warzywami:

Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wyjmujemy miąższ. 

Kaszę kuskus zalewamy ok. 1/2 szkl. wrzącej wody, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia. 

Cebulę i paprykę kroimy w drobną kosteczkę, marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, a następnie szklimy na odrobinie oliwy. 

Podsmażone warzywa dodajemy do mięsa mielonego.

Dodajemy także kuskus, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekane chili, słodką paprykę, zioła suszone oraz posiekane świeże zioła. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy w wydrążonych łódeczkach z cukinii. 

Łódeczki układamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy olejem i posypujemy startym serem.

Zapiekamy w temperaturze 200°C przez około 15 minut.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy