Zapiekane roladki z grillowanego bakłażana faszerowane mięsem mielonym i mozzarellą w sosie pomidorowym
Zapraszam Was na roladki w nieco greckim stylu – roladki z grillowanego bakłażana, faszerowanego mięsem mielonym i mozzarellą, aromatycznie doprawione i podane z sosem pomidorowym.
Nieco pracochłonne, ale efekt końcowy wart poświęcenia.
Składniki na zapiekane roladki z grillowanego bakłażana faszerowane mięsem mielonym i mozzarellą w sosie pomidorowym:
roladki z bakłażana:
- 2 duże bakłażany
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 kulka mozzarelli
- 1 czubata łyżeczka oregano
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 jajko
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- oliwa
sos pomidorowy:
- 2 puszki siekanych pomidorów
- 1,5 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 czubata łyżeczka oregano
- 2 łyżki oliwy
- 1-2 łyżeczki cukru
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować zapiekane roladki z grillowanego bakłażana faszerowane mięsem mielonym i mozzarellą w sosie pomidorowym:
Bakłażana kroimy wzdłuż na plastry grubości około 7 mm.
Smarujemy delikatnie oliwą i grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej.
Odstawiamy.
Mięso mielone doprawiamy oregano, cynamonem, solą, pieprzem, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek oraz jajko.
Dokładnie wyrabiamy.
Na koniec dodajemy mozzarellę pokrojoną w kostkę i łączymy z farszem.
Farsz zawijamy w plastry ugrillowanego bakłażana.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy posiekaną cebulę.
Dodajemy posiekany czosnek, cynamon i oregano, chwilę razem przesmażamy.
Całość zalewamy siekanymi pomidorami, dodajemy łyżeczkę cukru, nieco soli i pieprzu.
Dusimy przez około 15 minut.
Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
Na dno żaroodpornego naczynia do zapiekania wlewamy sos pomidorowy i układamy roladki z bakłażana.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez około 30 minut w temperaturze 170-180°C z termoobiegiem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze