Zapiekanka Ratatouille z mozzarellą


Zapiekanka Ratatouille z mozzarellą to zapiekanka inspirowana potrawą pod taką samą nazwą.

Użyłam warzyw typowych dla ratatouille, czyli bakłażana, cukinii oraz ziemniaków. Całość podana w prostym w przygotowaniu sosie z pomidorów.

Dodatkowo, aby nieco podbić smak i makro użyłam odtłuszczonej mozzarelli, co stanowi przysłowiową kropkę nad”i”.

Co tu dużo opowiadać, potrawa wyszła przepyszna.

Zapiekankę Ratatouille z mozzarellą można podać jako samodzielne danie lub jako główny składnik obiadu z kawałkiem mięsa lub jajkiem sadzonym.

W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.

Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne.


Składniki na zapiekankę Ratatouille z mozzarellą (4 porcje):

  • 400 g bakłażana (1 duża szt.)
  • 300 g cukinii (1 nieduża szt.)
  • 600 g ziemniaków (5-6 szt.)
  • 150 g czerwonej cebuli (1,5 szt.)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 800 g pomidorów krojonych (2 puszki)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek (40 g)
  • 125 g mozzarelli light (1 opakowanie)
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2 łyżeczki erytrytolu


Jak przygotować zapiekankę Ratatouille z mozzarellą:

Zaczynamy od przygotowania sosu pomidorowego.

Na patelni rozgrzewamy oliwę.

Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na rozgrzanej patelni.

Gdy cebula będzie szklista dodajemy posiekany czosnek i smażymy kilka sekund.

Dodajemy siekane pomidory z puszki, zioła, erytrytol oraz sól i pieprz do smaku.

Całość dusimy przez około 10-15 minut, aż się zredukuje nieco i zgęstnieje.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C z termoobiegiem.

W tym czasie przygotowujemy warzywa do zapiekanki.

Bakłażana kroimy w cienkie plastry, posypujemy solą i odstawiamy na kilka minut, aby puścił sok.

Gdy bakłażan puści soki, płuczemy go pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem.

Cukinię kroimy w plasterki.

Ziemniaki cienko obieramy (młode ziemniaki można porządnie wyszorować szczoteczką), a następnie kroimy w plasterki.

Przystępujemy do złożenia zapiekanki.

Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy 3/4 sosu pomidorowego, a następnie układamy pionowo naprzemiennie warzywa, czyli bakłażana, cukinię i ziemniakami.

Mozzarellę kroimy w plasterki i układamy gdzieniegdzie pomiędzy plastry warzyw.

Polewamy resztą sosu pomidorowego i posypujemy delikatnie ziołami.

Naczynie z zapiekanką przykrywamy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 40 minut, aż warzywa ładnie się zapięcia, a mozzarella rozpuści.

Po upieczeniu odstawiamy na kratce na około 5-7 minut do lekkiego przestudzenia, a następnie podajemy.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 368 kcal (1 porcja)
białka (B): 14,0 g
tłuszcze (T): 12,7 g
węglowodany (W): 50,8 g  błonnik: 5,72 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Tabbouleh - libańska sałatka

06-08-2016 

Leczo

04-08-2016 

Tagliatelle z prawdziwkami

03-08-2016 

Komentarze

  • brak komentarzy