Żeberka pieczone po grecku

Dawno u mnie nie było pieczonych żeberek i dlatego w ciągu 3 tygodni piekłam dwa razy, tak nam smakowały.

Przygotowałam żeberka pieczone po grecku, a przepis na nie mam od Greczynki, którą poznałam wieki temu, jeszcze przed rozpoczęciem studiów, ale często wracam do tego przepisu.

Zatem zapraszam po przepis na te pyszne, rozpływające się w ustach żeberka.

Polecam, są przepyszne – chrupiące z wierzchu, miękkie w środku i soczyste!


Składniki na żeberka pieczone po grecku:

  • ok. 1,8 kg żeberek wieprzowych
  • 1 duża cytryna (lub 1,5 małej)
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szkl.oliwy z oliwek
  • 1/3 szkl. wody
  • sól himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony


Jak przygotować żeberka pieczone po grecku:

Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy pomiędzy kostkami na mniejsze kawałki.

Nacieramy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oregano, a następnie układamy na blaszce do pieczenia.

Do blaszki wlewamy oliwę, wodę i sok z wyciśniętej cytryny.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy przez około 60-75 minut, w zależności od grubości żeberek, do czasu aż się ładnie zarumienią.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Ciastka francuskie z cukinią, chorizo i mozzarellą

20-08-2013 

Parowańce z jagodami

19-08-2013 

Cytrynowy sernik na zimno z kryształkami

18-08-2013 

Komentarze

  • brak komentarzy