Ziołowe placki z serka wiejskiego


Ziołowe placki z serka wiejskiego to propozycja na wytrawne smaczne śniadanie.

Placki przygotowałam na serku wiejskim wysokobiałkowym i jajkach, co w połączeniu tworzy placki o dużej zawartości białka; szczególnie przypadną do gustu osobom trenującym siłowo.

Placki są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a samo smażenie zajmuje dosłownie chwilkę.

Wychodzą delikatne, puszyste i lekkie, bardzo smaczne, a dzięki dużej zawartości białka zaspokajają głód i sycą na dłużej.

Na blogu znajdziecie także przepis na placuszki z serka wiejskiego w wersji na słodko.

W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.


Składniki na ziołowe placki z serka wiejskiego (12 szt.):

  • 200 g serka wiejskiego (u mnie wysokobiałkowy)
  • 2 jajka “M”
  • 5 łyżek mąki orkiszowej jasnej (50 g)
  • 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku z cebulką (dymka, zielona cebulka)
  • 2 szczypty suszonego oregano
  • szczypta ostrej papryki lub chili
  • sól himalajska
  • 2 szczypty pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy do posmarowania patelni


Jak przygotować ziołowe placki z serka wiejskiego:

Całe jajka wybijamy do miski i roztrzepujemy aż się spienią.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do jajek, mieszamy łyżką.

Następnie dodajemy serek wiejski, zioła i przyprawy.

Delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.

Patelnię smarujemy oliwą za pomocą pędzelka i rozgrzewamy.

Łyżką nakładamy porcje ciasta i smażymy placki z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 44 kcal (1 placek, całość 527 kcal)
białka (B): 4,2 g (49,9 g całość)
tłuszcze (T): 1,5 g (18,1 g całość)
węglowodany (W): 3,3 g (39,8 g całość)
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy