Zupa fasolowa

Zapraszam na pyszną, rozgrzewającą i pożywną zupę fasolową.

To jedna z ulubionych zup w mojej rodzinie.

Jest bardzo prosta w przygotowaniu, choć fasolę należy wcześniej namoczyć.

Idealna na chłodne dni.


Składniki na zupę fasolową:

  • 250-300 g suchej fasoli
  • 200 g boczku wędzonego lub wędzonki
  • 5-6 ziemniaków
  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 ziela angielskie
  • 2 listki laurowe
  • 5-6 ziaren pieprzu czarnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • natka pietruszki do posypania


Jak przygotować zupę fasolową:

Fasolę zalewamy wodą i moczymy przez całą noc.

Następnie w tej samej wodzie fasolę gotujemy z dodatkiem listka laurowego, ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego.

Gdy fasola jest już na wpół miękka dolewamy wodę, dodajemy marchew, pietruszkę oraz wędzonkę i gotujemy.

Gdy warzywa i fasola są już miękkie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, roztarty w dłoniach majeranek i gotujemy kilka minut aż ziemniaki będą miękkie.

Doprawiamy roztartym ząbkiem czosnku oraz solą i pieprzem do smaku.

Wędzonkę z zupy wyjmujemy, kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy z powrotem do zupy.

Gotową zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy