Zupa pomidorowa z kurczakiem
Pomidorówka to klasyk kuchni polskiej, podawana najczęściej z makaronem lub ryżem.
Dzisiejsza pomidorowa jest z razowym makaronem i kurczakiem, w wersji fit.
Bardzo smaczna, aromatyczna i bardzo szybka do zrobienia.
Składniki na zupę pomidorową z kurczakiem (4 porcje):
- 360 g fileta z piersi kurczaka
- 3 marchewki (ok. 320 g)
- 2 korzenie pietruszki (ok. 200 g)
- 1/2 pora (biała część) (ok. 160 g)
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 500 ml passaty pomidorowej
- 4 łyżki masła klarowanego (40 g)
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 360 g makaronu razowego
- 3 listki laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżeczki erytrytolu
- natka pietruszki
- przyprawa do drobiu bez soli i cukru
Jak przygotować zupę pomidorową z kurczakiem:
Marchewkę, pietruszkę, por myjemy, obieramy i zalewamy ok. 1,5 l. wody, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy grzanie i gotujemy aż warzywa zmiękną.
Gdy warzywa będę już miękkie wlewamy passatę i dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem, oregano i erytrytolem do smaku.
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według opisu na opakowaniu, odcedzamy.
Filet z piersi kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do drobiu, a następnie smażymy na maśle klarowanym.
Usmażonego kurczaka dodajemy do zupy.
Gotową zupę doprawiamy finalnie do smaku, podajemy z ugotowanym makaronem, kleksem jogurtu i posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): ok. 490 kcal (1 porcja)
białka (B): 36,0 g
tłuszcze (T): 13,7 g
węglowodany (W): 54,0 g
******
Udostępnij na:
Komentarze