Zupa chrzanowa
Zapraszam dzisiaj na bardzo smaczną zupę chrzanową o konsystencji kremu.
Jest bardzo smaczna i z charakterem, a zarazem bardzo tania, prosta i szybka do przygotowania.
Idealna na święta Wielkanocne, tuż obok żurku cieszy się dużym zainteresowaniem wśród biesiadników.
Składniki na zupę chrzanową:
- 4 łyżki chrzanu tartego – przepis podawałam tutaj (lub 1 mały słoiczek gotowego ze sklepu)
- 1 por
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 4-5 ziemniaków
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 200 ml śmietanki 12%
- 1 listek laurowy
- 2 ziela angielskie
- 4 ziarenka pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
Jak przygotować zupę chrzanową:
Pietruszkę, seler, ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę szklimy na łyżce oleju z dodatkiem masła.
Dodajemy resztę warzyw i czosnek i chwilkę przesmażamy.
Do zeszklonych warzyw wlewamy ok. 2 litrów wody, stawiamy na gaz.
Do garnka wkładamy także listek laurowy, ziarenka pieprzu i ziele angielskie. Gotujemy.
Gdy warzywa będą miękkie wyławiamy listek laurowy, ziele angielskie i pieprz i całość miksujemy blenderem.
Do zmiksowanej zupy dodajemy majeranek i całość podgrzewamy chwilkę.
Dodajemy chrzan, śmietankę, 1 łyżkę masła i całość miksujemy na gładki krem.
Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Gotową zupę podajemy z jajkiem, rzeżuchą lub grzankami czy groszkiem ptysiowym.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze