Ciasto maślankowe z rabarbarem na erytrytolu


Ciasto maślankowe to bardzo proste i szybkie ciasto.

Ciasto ucierane, lekkie, puszyste, delikatnie wilgotne i przepyszne.

Ponieważ sama od kilku lat unikam cukru i uważam na to co jem przygotowałam ciasto w lżejszej, odchudzonej, a przede wszystkim zdrowszej wersji, bo właśnie bez cukru.

Powiem szczerze, że niczym w smaku nie odstępuje, jest tak samo pyszne i słodkie co wersja z białym cukrem. Co może potwierdzić mój mężuniu, który uwielbia słodycze.

Oczywiście, jeżeli ktoś używa cukru, to może przygotować to ciasto w tradycyjnym wydaniu, czyli z białym cukrem i mąką pszenną.

Ciasto maślankowe z rabarbarem na erytrytolu to ciasto sezonowe.

Wiem erytrytol do najtańszych nie należy, ale w końcu inwestujemy w nasze zdrowie, samopoczucie i figurę, więc warto małymi kroczkami się przestawić.

Niedługo zacznie się sezon na jagody, więc przygotujcie wersję ciasta maślankowego z jagodami i dodatkowo wiórkami kokosowymi, które smakuje nieziemsko!

W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.

Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.


Składniki na ciasto maślankowe z rabarbarem na erytrytolu:

ciasto maślankowe:

  • 3 jajka “L”
  • szczypta soli
  • 3/4 szkl. (170 g) erytrytolu
  • 1 szkl. maślanki
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2,5 szkl. (350 g) mąki orkiszowej jasnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łodygi (ok. 300 g) rabarbaru

kruszonka:

  • 70 g zimnego masła
  • 60 g erytrytolu
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 80 g mąki orkiszowej jasnej


Jak przygotować ciasto maślankowe z rabarbarem na erytrytolu:

Zaczynamy od przygotowania rabarbaru.

Łodygi rabarbaru myjemy, osuszamy, a następnie kroimy na 1 cm kawałki, odstawiamy.

Teraz przystępujemy do przygotowania kruszonki.

Do miski wsypujemy mąkę, erytrytol, cukier waniliowy i dodajemy zimne masło.

Składniki rozdrabniamy i ucieramy w palcach aż powstaną zbite kawałki okruchów przypominające kruszonkę.

Kruszonkę odstawiamy na czas przygotowania ciasta do lodówki.

Nadszedł czas na zrobienie ciasta na bazie maślanki.

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, wyjmujemy je z lodówki na około 30-40 minut przed przygotowaniem.

Całe jajka wybijamy do dużej miski, dodajemy szczyptę soli i zaczynamy ubijać na pianę.

Gdy jajka będą dobrze spienione i zwiększą objętość dodajemy partiami, nie przerywając miksowania, erytrytol i cukier waniliowy.

Miksujemy aż uzyskamy gęstą, jasną i puszystą masę.

Do masy jajecznej wlewamy maślankę, a następnie olej i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia składników, dosłownie 2 sekundy.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiewamy do masy.

Składniki delikatnie mieszamy za pomocą łyżki, ewentualnie krótko miksujemy na najniższych obrotach tylko do połączenia składników.

Ciasto wylewamy na prostokątną blaszkę (wym. 24×28 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

Wcześniej przygotowany rabarbar wykładamy na ciasto, a następnie posypujemy wierz ciasta kruszonką z lodówki.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 175-180°C przez około 30-40 minut, do tzw. “suchego patyczka”.

Po upieczeniu ciasto odstawiamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Przed podaniem możemy oprószyć zmielonym erytrytolem na puder.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 220 kcal (1 z 16 kawałków)
białka (B): 5,3 g
tłuszcze (T): 13,3 g
węglowodany (W): 19,0 g         błonnik: 2,79 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Domowy makaron łazanki

12-12-2019 

Batoniki owsiane bez pieczenia

05-12-2019 

Krem kakaowo-migdałowy z ciecierzycą

22-08-2019 

Komentarze

  • brak komentarzy