Cukinia smażona w cieście

Jednym z moich ulubionych warzyw jest cukinia, którą przygotowuję na wiele sposobów.

Jednym z najprostszych jest cukinia smażona w panierce lub właśnie w cieście naleśnikowym, który poniżej Wam zaprezentuję.

Można ją wykorzystać w zapach, kremach, placuszkach, sałatkach, sosach można ją faszerować, ale i można użyć ją w słodkich wypiekach, np. do ciasta czekoladowego.

Na blogu znajdziecie bardzo wiele inspiracji na jej zastosowanie – zajrzyjcie!

Cukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem.

Jest niskokaloryczna i lekkostrawna, zawiera minerały i witaminy, m.in. A, C, z grupy B, fosfor, wapń, żelazo, sód, potas i jod.

Cukinia wspomaga także odchudzanie i odkwasza organizm, idealna w diecie antyrakowej.

Składniki na cukinię smażoną w cieście:

  • średnia cukinia – około 500 g
  • 2 jajka
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/3 – 1/2 szkl. mleka
  • kilka gałązek oregano
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • szczypta chili
  • szczypta kurkumy
  • szczypta imbiru
  • szczypta kuminu (kminu rzymskiego)
  • szczypta majeranku


Jak przygotować cukinię smażoną w cieście:

Cukinia powinna mieć miękką skórkę.

Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy na około 1 cm plastry.

Cukinię przyprawiamy solą i pieprzem.

Jajka wybijamy do miseczki, dolewamy mleko, wsypujemy mąkę oraz przypraw i oregano (same listki).

Całość mieszamy rózgą lub trzepaczką, tak aby otrzymać gładkie ciasto, bez grudek.

Ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki, tak by nie spłynęło z cukinii.

Plastry cukinii zamaczamy w cieście, tak by były nim dobrze pokryte.

Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i od razu podajemy.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy