Filety z piersi kurczaka w cytrynie i białym winie

Dobry kurczak nigdy nie jest zły!

Na blogu znajdziecie już kilka propozycji na kurczaka: pieczonego, smażonego czy duszonego.

Dzisiaj kolejna ciekawa propozycja na podanie zwyczajnych filetów z piersi kurczaka w ciekawej odsłonie.

Dzisiejsza propozycja jest lekka, cytrusowa o lekko winnym smaku.

Tego kurczaka przygotowuje się dosłownie w 10 minut, a smakuje wyśmienicie!

Składniki na filety z piesi kurczaka w cytrynie i białym winie:

  • 2-3 pojedyncze filety z piersi kurczaka 
  • cytryna
  • 50 ml białego wina – ja użyłam białego wermutu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz biały świeżo mielony
  • nieco maki do obtoczenia
  • kilka gałązek świeżego tymianku


Jak przygotować filety z piersi kurczaka w cytrynie i białym winie:

Oczyszczoną, umytą i osuszoną pierś z kurczaka przekrawamy wzdłuż na 3 płaty, mniejszą na pół.

Delikatnie rozbijamy i przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron.

Obtaczamy następnie w mące, a nadmiar otrzepujemy.   

Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem.

Obsmażamy kurczaka po 2 minuty z obu stron.

Wlewamy wino i sok wyciśnięty z połowy cytryny.

Resztę cytryny kroimy w plasterki i ukladamy na kurczaku.

Podduszamy przez około 2 minuty i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Kurczaka wykładamy na talerz lub półmisek, polewamy powstałym sosem i przybieramy świeżym tymiankiem. 

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy