Fit ciasto drożdżowe z jabłkiem i owsianą kruszonką
“Mimozami jesień się zaczyna…” i potrawy na blogu będą już nawiązywać do tej pory roku, choć nie jest jeszcze tak źle, słoneczko jeszcze wychodzi i temperatury w okolicach 18°C.
Nieodzownym elementem, który najbardziej kojarzy nam się z jesienią są chyba jabłka i dynia.
Dzisiaj zacznę od jabłuszek i proponuję przygotować bardzo proste ciasto drożdżowe z jabłkiem i oczywiście chrupiącą kruszonką, do której dodałam płatków owsianych i sporą ilość cynamonu, który uwielbiam.
Idealne na poczęstunek, do popołudniowej kawki, do wieczornej herbatki, czy na śniadanie do szklaneczki mleka. Śmiało można zabrać na lunch do pracy czy do pudełka śniadaniowego do szkoły.
Ciasto przygotowałam na bazie mąki orkiszowej, cukru kokosowego i mleka roślinnego, ale oczywiście możecie użyć glutenu, cukru i laktozy, jeżeli nie chcecie ciacha w zdrowszej wersji.
Dla liczących kalorie pod przepisem rozkład makroskładników.
Bardzo proste i smaczne jesienne ciasto – serdecznie zapraszam!
Składniki na fit ciasto drożdżowe z jabłkiem i owsianą kruszonką:
- 250 g mąki orkiszowej jasnej
- 25 g świeżych drożdży
- 125 ml mleka roślinnego (1/2 szkl.)
- 3 łyżki cukru kokosowego (36 g)
- 2 żółtka “M”
- 1 duże jabłko
- 1 łyżeczka cynamonu
- odrobina oleju kokosowego nierafinowanego (pachnie kokosem)
- szczypta soli himalajskiej
kruszonka:
- 15 g zimnego masła (1 łyżka)
- 15 g mąki orkiszowej jasnej (1 łyżka)
- 10 g płatków owsianych górskich (1 łyżka)
- 12 g cukru kokosowego (1 łyżka)
- 1 łyżeczka cynamonu
Jak przygotować fit ciasto drożdżowe z jabłkiem i owsianą kruszonką:
Zaczynamy od przygotowania rozczynu na ciasto drożdżowe.
Mleko lekko podgrzewamy, aby było letnie.
Do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru kokosowego i wlewamy letnie mleko, całość mieszamy do rozpuszczenia drożdży.
Odstawiamy na około 10 minut, aby rozczyn zaczął pracować.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy, a następnie wlewamy rozczyn i dodajemy żółtka (białka możecie wykorzystać do przygotowania omletu białkowego z otrębami).
Ciasto wyrabiamy przez kilka minut, a następnie przykrywamy miskę czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (bez przeciągów) na około 30-40 minut, aż podwoi swoją objętość.
Formę keksową (25×11 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Do tak przygotowanej formy wlewamy wyrośnięte ciasto, a wierzch wyrównujemy dłonią posmarowaną delikatnie olejem kokosowym, dzięki czemu ciasto nie będzie się kleiło do rąk, a dodatkowo będzie pachniało kokosem.
Jabłko myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, mieszamy z łyżeczką cynamonu i wykładamy na ciasto.
Przystępujemy do przygotowania kruszonki.
Do miseczki wsypujemy mąkę, płatki owsiane, dodajemy zimne masło, cukier kokosowy i cynamon, ucieramy między palcami, aż uzyskamy okruchy.
Kruszonką posypujemy wierzch ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do 70°C (grzałka góra-dół) i wstawiamy ciasto do ponownego wyrośnięcia.
Po około 10 minutach, kiedy ciasto podrośnie, zwiększamy temperaturę w piekarniku do 180°C i pieczemy przez około 25-30 minut do tzw. “suchego patyczka”, aż wierzch się ładnie zarumieni.
Ciasto studzimy, a następnie wyjmujemy z formy.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 168 kcal (1 kawałek ciasta – ok. 70 g z 10 porcji)
białka (B): 4,8 g
tłuszcze (T): 5,9 g
węglowodany (W): 22,8 g
******
Udostępnij na:
Komentarze
POLECAM 😀