Smalec wegetariański z jabłkiem

Smalec wegetariański to propozycja dla osób lubiących smalec tradycyjny ze skwarkami wytopionymi ze słoniny, ale będących na diecie czy nie mogących go zjeść z innego powodu.

Wiadomo nie należy do najzdrowszych produktów, choć jak wiadomo tłuszcz w diecie odgrywa bardzo ważną rolę, jednak w tym przypadku chodzi o zdrowe tłuszcze.

No, ale trochę odeszłam od tematu, więc poprawiam się i kontynuuję dalej.

Smalec wegetariański to także propozycja dla osób nie jedzących produktów odzwierzęcych, będących wegetarianami czy weganami.

W smaku nieco przypomina zwykły smalec, choć wiadomo różne są zdania na ten temat.

Niektórzy nazwę “smalec” zarezerwowali dla wyrobu ze słoniny, ale jeśli Wam taka nazwa przeszkadza, to możecie nazwać to smarowidłem do pieczywa czy pastą kanapkową. Ja będę trzymała się tej wersji, bo kiedy kilka lat temu pierwszy raz go zrobiłam, będąc na diecie redukcyjnej 1500 kcal, smakował tak dobrze, jak “milion dolarów”, smakiem przypominał mi smalec wieprzowy, serio!

Swoją wersję smalcu wegetariańskiego przygotowałam z ugotowanej ciecierzycy z dodatkiem jabłka i cebuli.

Dodatkowo, eksperymentując ze smakami, aby także podkręcić smak tego smarowidła dodaję nieco prażonej cebulki, która dopełnia smak i smalec smakuje w przybliżeniu do wytopionego ze słoniny, dając mu nieco posmak smażonego.

Dla smaku dodaję także majeranek i gałkę muszkatołową, ale nie z torebki, tylko sama ścieram, bo smak świeżo startej jest nie do podrobienia, więc i potrawy lepiej smakują.

Smalec z ciecierzycy super smakuje na kromce chleba z prażoną cebulką i plastrem kiszonego ogórka – mówię Wam, pyszota!


Składniki na smalec wegetariański:

  • 1 szkl. ugotowanej ciecierzycy (można użyć konserwowej)
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • sól himalajska
  • szczypta suszonego czosnku
  • prażona cebulka


Jak przygotować smalec wegetariański:

Cebulę i jabłko obieramy, kroimy w kosteczkę, przekładamy do małego garnka lub na patelnię, podlewamy 1 łyżką wody i pod przykryciem podduszamy; studzimy.

Ciecierzycę blendujemy z sokiem z cytryny i połową porcji podduszonej cebuli z jabłkiem na gładką masę.

Dodajemy resztę cebuli i jabłka, doprawiamy do smaku majerankiem, czosnkiem, gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem; mieszamy łyżką.

Schładzamy w lodówce – tak smakuje najlepiej.

Przed podaniem posypujemy prażoną cebulką i zajadamy na dowolnym pieczywie.

Świetnie smakuje z kiszonym ogórkiem!

Smacznego!

******
kalorie (kcal): ok. 576 kcal (całość)
białka (B): 20,0 g
tłuszcze (T): 6,0 g
węglowodany (W): 106 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • Zdjęcie profiloweKamil | 15-01-2021

    👌