Jajka faszerowane wędzonym łososiem
Jajka faszerowane wędzonym łososiem to moja propozycja zimnego bufetu na Sylwestra i inne imprezy podczas karnawału.
Doskonale sprawdzają się także jako zimna przystawka podczas świąt, domowych imprez, jak również na co dzień.
Jajka faszerowane to potrawa last minute, bo przygotujemy je w kilka chwil.
W czasie, gdy jajka się gotują możemy przygotować wszystkie inne składniki i zacząć je ze sobą łączyć. A gdy jajka już się ugotują i wystudzą dodajemy żółtka i wypełniamy farszem połówki białek.
Są tak proste w przygotowaniu, że doskonale poradzą sobie z nimi dzieciaczki, więc mogą się przyłączyć do wspólnego gotowania, a przy okazji to lekcja, która przyda się podczas, np. liceum lub życia studenckiego.
Szybko, prosto i bardzo smacznie!
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Składniki na jajka faszerowane wędzonym łososiem:
- 6 jajek
- 100 g wędzonego łososia
- 3 łyżki serka śmietankowego
- 2 łyżeczki majonezu
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- kilka kropel soku z cytryny
- sól himalajska
- świeżo mielony pieprz kolorowy
Jak przygotować jajka faszerowane wędzonym łososiem:
Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimną wodą, aby całkowicie je wystudzić i obieramy (zajrzyjcie do wpisu jak ugotować jajka)
Następnie jajka przekrawamy wzdłuż na pół i wyjmujemy żółtka.
Przygotowujemy łososia – ok. 30 g odkładamy do przybrania, a resztę drobniutko siekamy.
Żółtka ucieramy z serkiem śmietankowym i majonezem na gładką masę.
Dodajemy posiekanego łososia, koperek, kilka kropel soku z cytryny, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.
Farsz nakładamy do połówek jajek za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżeczki.
Przybieramy kawałkiem wędzonego łososia i koperkiem.
Jajka przechowujemy w lodówce, uprzednio nakrywając półmisek folią spożywczą lub w pojemniku z pokrywką.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 172 kcal (1 porcja – 2 połówki jajek)
białka (B): 11,3 g
tłuszcze (T): 13,8 g
węglowodany (W): 0,7 g
******
Udostępnij na:
Komentarze