Klopsiki szwedzkie


Klopsiki szwedzkie to rarytas znany w Szwecji.

Serwowane także w znanej szwedzkiej sieciówce sklepów meblowych, którymi zajadają się nie tylko Szwedzi, ale i reszta Europejczyków, podczas wielogodzinnych zakupów.

Köttbullar to danie popularne tak samo w Szwecji, jak nasze rodzime kotlety mielone.

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu pyszne małe mięsne kulki.

Klopsiki szwedzkie podajemy z ciemnym sosem, ziemniakami puree lub frytkami, groszkiem oraz obowiązkowo z żurawiną lub borówką.

Pycha!

P.S. Przepis odgrzany z października 2014 roku, zagubiony po przeniesieniu na własną domenę, ale wart przypomnienia.

To nie jest oryginalna receptura, moja wariacja na tamten czas, choć bardzo podobna; niebawem podam Wam przepis na oryginalne köttbullar z sosem jak z Ikei.

W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.


Składniki na klopsiki szwedzkie:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1,5 kajzerki + mleko do namoczenia
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry (ja ucieram całe ziarenka w moździerzu)
  • sól – ok. 2 łyżeczek
  • pieprz czarny świeżo mielony – ok. 3/4 łyżeczki
  • ok. 2-3 łyżek oleju do smażenia


Jak przygotować klopsiki szwedzkie:

Bułkę namaczamy w mleku, a następnie odciskamy.

Cebulę drobniutko siekamy, szklimy na odrobinie oleju, studzimy, a następnie dodajemy do mięsa.

Dodajemy także namoczoną wcześniej bułkę, kolendrę oraz sól i pieprz do smaku.

Wyrabiamy dokładnie dłonią na gładką masę, z której następnie toczymy w dłoniach małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

Klopsiki smażymy na rozgrzanym oleju aż się ładnie zarumienią.

Pod koniec smażenia podlewamy niewielką ilością wody (ok. 2 łyżek) i przykrywamy pokrywką, dzięki czemu będą delikatniejsze i bardziej puszyste.

Po usmażeniu możemy odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy