Krokiety z bigosem
Krokiety z bigosem to smaczne wykorzystanie resztek poświątecznego bigosu.
Ja, co prawda, bigos po świętach zamykam w słoiki, ale nie wystarczyło mi na wszystkie litrowe słoiki i jeden słoik zrobiłam pół litrowy i w sumie na 3 osoby to za mało, więc powstał pomysł, aby zrobić krokiety z bigosem.
Wilk syty i owca cała – lubię tak wykorzystać końcówki jedzenia!
Składniki na krokiety z bigosem (ok. 10 szt.):
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. wody gazowanej
- 2 jajka
- szczypta soli morskiej
- 2 szkl. mąki pszennej
- olej rzepakowy do smażenia
- 500 ml słoik bigosu
do panierowania:
- mąka pszenna
- jajko
- bułka tarta
Jak przygotować krokiety z bigosem:
Do miski wlewamy mleko, wodę gazowaną, dodajemy jajka, przesiewamy mąkę i dodajemy szczyptę soli.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera, tak aby ciasto było gładkie i bez grudek.
Ciasto odstawiamy na ok. 20 minut do odpoczęcia, dzięki temu będą elastyczne i ładnie też będą się składały.
Po tym czasie patelnię dobrze rozgrzewamy, smarujemy olejem lub spryskujemy i nalewamy porcje ciasta.
Smażymy cienkie naleśniki z obu stron.
Po usmażeniu układamy jeden na drugim.
Gdy już mamy nasmażone naleśniki to przystępujemy do składania krokietów.
Na każdy naleśnik nakładamy bigos i składamy – najpierw zakładamy do środka boki, a następnie zwijamy.
Panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju na średnim ogniu z każdej strony na rumiano.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze