Meksykańskie tacos
Taco 🌮 to jedno z najpopularniejszych potraw kuchni meksykańskiej.
Przygotowuje się je z placków tortilli z mąki kukurydzianej z dodatkiem mięsa wołowego i charakterystycznych przypraw dla tego regionu, czyli kmin rzymski, papryka słodka i ostra, czosnek.
Do środka dodaje się także czerwoną cebulę, pomidory, sos awokado, a także czerwoną fasolę i kukurydzę.
Wersji na przygotowanie taco jest mnóstwo, ogranicza nas jedynie wyobraźnia.
Możemy dodać w sumie to, co lubimy.
Moja dzisiejsza wersja jest bardzo smaczna i na pozór wszystko szybko i sprawnie przygotowujemy, choć jest tu sporo składników.
Przygotujcie wszystko krok po kroku, jak w przepisie, a przekonacie się, że
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na meksykańskie tacos:
smażona wołowina w sosie:
- 400 g mielonej wołowiny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych bez skórki
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- 2 łyżki oleju
- woda – pół puszki po pomidorach
smażona papryka:
- 1 duża czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sok z 1/4 limonki
- skórka otarta z 1/4 limonki
- 1 łyżka oleju
salsa:
- 2 duże pomidory
- 1 mała czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1/2 limonki
- skórka otarta z 1 limonki
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 1 łyżka oleju
sos awokado:
- 1 dojrzałe awokado
- sok z 1/2 limonki
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
do podania:
- 12 twardych muszelek taco (taco shells)
- papryczka jalapeño lub chili
- ćwiartki limonki
- dojrzałe awokado
- świeża kolendra
- kwaśna śmietana
Jak przygotować meksykańskie tacos:
Zaczynamy od przygotowania smażonej papryki.
Paprykę przekrawamy na pół, wycinamy gniazdo nasienne, myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paseczki.
Czerwoną cebulę kroimy w piórka, a czosnek siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy paprykę, cebulę i czosnek.
Dodajemy kmin, słodką i ostrą paprykę, skórkę otartą z limonki oraz sok.
Wszystko razem mieszamy i przesmażamy krótko.
Warzywa powinny być lekko twardawe, chrupiące, jędrne.
Paprykę zdejmujemy z patelni.
Przygotowujemy smażoną wołowinę.
Na tą samą patelnię wlewamy olej i szklimy cebulę.
Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekany czosnek i przekładamy mięso.
Mięso rozdrabniamy łopatką i cały czas mieszamy, aby powstały nam jakby okruchy.
Przesmażone mięso przyprawiamy kminem, słodką i ostrą papryką, a także solą i pieprzem do smaku.
Smażymy do czasu aż mięso straci surowość i zmieni kolor.
Następnie dodajemy siekane pomidory, a do puszki po pomidorach wlewamy wodę do połowy, a potem wlewamy zawartość na patelnię.
Mięso dusimy na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż woda odparuje i zgęstnieje sos.
Przystępujemy do przygotowania salsy pomidorowej.
Pomidory kroimy w kostkę, a cebulę drobno siekamy. Przekładamy do miseczki.
Dodajemy posiekany czosnek oraz sok i skórkę z limonki. Mieszamy.
Pęczek kolendry siekamy i dodajemy do pomidorów z cebulą.
Wlewamy olej i mieszamy.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a następnie odstawiamy na około 5 minut.
Przygotowujemy sos awokado.
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestkę, a następnie przy pomocy łyżki wyjmujemy miąższ.
Przekładamy do miski, dodajemy sok z limonki, a także sól i pieprz do smaku. Rozgniatamy widelcem i mieszamy.
W tym momencie możemy przystąpić do składania tacos.
Do muszelek taco wykładamy smażoną wołowinę w sosie, na to przesmażoną paprykę, następnie salsę, a potem łyżkę sosu awokado.
Przybieramy plasterkami jalapeño lub chili, listkami kolendy, możemy skropić sokiem z limonki lub podać z kleksem kwaśnej śmietany.
Podajemy zaraz po przygotowaniu.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): ok. 217 kcal (1 taco)
białka (B): 9,1 g
tłuszcze (T): 13,6 g
węglowodany (W): 15,3 g błonnik: 2,61 g
******
Udostępnij na:
Komentarze