Makaron zapiekany z szynką i pieczarkami


Zapraszam na zapiekankę makaronową, która dość często gości w moim domu od kilkunastu lat.

To jedna z ulubionych zapiekanek mojego syna i męża.

Szybka w przygotowaniu, z kilku prostych składników, idealnie smakuje także odgrzewana.

Makaron, szynka, pieczarki, żółty ser i beszamel idealnie się ze sobą komponują tworząc super smaczną zapiekankę.

Polecam!


Składniki na makaron zapiekany z szynką i pieczarkami:

  • 400 g makaronu penne (pióra)
  • 200 g szynki 
  • 500 g pieczarek
  • 200 g żółtego sera
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 500-600 ml sosu beszamelowego przygotowanego z 2,5 szkl. mleka – przepis tutaj
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki


Jak przygotować makaron zapiekany z szynką i pieczarkami:

Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonym wrzątku, odcedzamy.

Przygotowujemy sos beszamelowy z przepisu, dodając 1/2 przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku pod koniec gotowania.

Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju.

Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy aż zmniejszą objętość, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Makaron łączymy z pieczarkami i szynką pokrojoną w paseczki lub kosteczkę.

Dodajemy natkę pietruszki, zioła, 3/4 części startego żółtego sera, 3/4 części beszamelu, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego delikatnie olejem.

Wierzch zapiekanki polewamy resztą sosu beszamelowego, dokładnie przykrywając makaron, aby podczas pieczenia nie wysechł i posypujemy resztą żółtego sera.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy bez przykrycia przez około 30-40 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Frykadelki w sosie meksykańskim

26-04-2020 

Prosanki

25-04-2020 

Placki owsiane bananowo-kakaowe

23-04-2020 

Komentarze

  • brak komentarzy