Sałatka brokułowa z jajkiem i białą kiełbasą


Sałatka brokułowa z jajkiem i białą kiełbasą to propozycja wielkanocnej sałatki.

Wielkanoc kojarzy nam się właściwie z jajkami, parzoną białą kiełbasą i chrzanem, dlatego też w sałatce wielkanocnej nie powinno zabraknąć tych składników.

Sałatka jest bardzo pożywna, smaczna, kolorowa i efektowna, a dodatkowo też wiosenna.

Jeśli lubicie sałatki z dodatkiem jajek i białej kiełbasy to konieczne zajrzyjcie do tego przepisu.

Sałatka brokułowa z jajkiem i białą kiełbasą sprawdzi się także na lunch do pracy, którą można zabrać w pudełku, ale również na pikniku.

W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.


Składniki na sałatkę brokułową z jajkiem i białą kiełbasą:

  • 1 brokuł
  • 2 białe surowe kiełbasy
  • 4 jajka
  • 100 g kukurydzy konserwowej
  • 125 g pomidorków koktajlowych
  • szczypta soli himalajskiej
  • szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego

sos chrzanowy:

  • 80 g (3 czubate łyżki) jogurtu naturalnego
  • 40 g (1 czubata łyżka) majonezu
  • 15 g (1 czubata łyżeczka) chrzanu tartego
  • szczypta soli himalajskiej
  • szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego


Jak przygotować sałatkę brokułową z jajkiem i białą kiełbasą:

Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo – zajrzyjcie do wpisu jak ugotować jajka?

Białą kiełbasę ( można nakłuć wykałaczką w kilku miejscach, co zapobiegnie pękaniu osłonki) wkładamy do wody i gotujemy na bardzo małym ogniu/ mocy palnika, uważając, aby nie doprowadzić do wrzenia wody, kiełbasa powinna się parzyć, a nie gotować – parzymy przez około 15-20 minut.

Innym sposobem parzenia kiełbasy jest zagotowanie wody w garnku (można z dodatkiem listka laurowego, ziela angielskiego, ząbka czosnku, majeranku i soli). Gdy woda się zagotuje wyłączamy grzanie, a do gorącej wody wkładamy kiełbasę, przykrywamy pokrywką i parzymy przez około 15-20 minut.

Brokuła dzielimy na małe różyczki, na tzw. “jeden kęs”, wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez 3 minuty, a następnie przelewamy zimną wodą, aby go zahartować, dzięki czemu brokuł zachowa ładny zielony kolor.

Ugotowaną kiełbasę kroimy na plasterki, jajka na ćwiartki, a pomidorki koktajlowe na pół. Kukurydzę odsączamy z zalewy.

Wszystko układamy w misce i oprószamy solą i pieprzem.

Przygotowujemy sos chrzanowy.

W miseczce łączymy jogurt z majonezem i mieszamy, tak aby nie było grudek.

Dodajemy chrzan oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.

Sosem polewamy sałatkę.

Przed podaniem możemy lekko schłodzić.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 142 kcal (100 g)
białka (B): 6,8 g
tłuszcze (T): 11,2 g
węglowodany (W): 3,8 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy