Sałatka brokułowa z jajkiem i białą kiełbasą
Sałatka brokułowa z jajkiem i białą kiełbasą to propozycja wielkanocnej sałatki.
Wielkanoc kojarzy nam się właściwie z jajkami, parzoną białą kiełbasą i chrzanem, dlatego też w sałatce wielkanocnej nie powinno zabraknąć tych składników.
Sałatka jest bardzo pożywna, smaczna, kolorowa i efektowna, a dodatkowo też wiosenna.
Jeśli lubicie sałatki z dodatkiem jajek i białej kiełbasy to konieczne zajrzyjcie do tego przepisu.
Sałatka brokułowa z jajkiem i białą kiełbasą sprawdzi się także na lunch do pracy, którą można zabrać w pudełku, ale również na pikniku.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Składniki na sałatkę brokułową z jajkiem i białą kiełbasą:
- 1 brokuł
- 2 białe surowe kiełbasy
- 4 jajka
- 100 g kukurydzy konserwowej
- 125 g pomidorków koktajlowych
- szczypta soli himalajskiej
- szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego
sos chrzanowy:
- 80 g (3 czubate łyżki) jogurtu naturalnego
- 40 g (1 czubata łyżka) majonezu
- 15 g (1 czubata łyżeczka) chrzanu tartego
- szczypta soli himalajskiej
- szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego
Jak przygotować sałatkę brokułową z jajkiem i białą kiełbasą:
Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo – zajrzyjcie do wpisu jak ugotować jajka?
Białą kiełbasę ( można nakłuć wykałaczką w kilku miejscach, co zapobiegnie pękaniu osłonki) wkładamy do wody i gotujemy na bardzo małym ogniu/ mocy palnika, uważając, aby nie doprowadzić do wrzenia wody, kiełbasa powinna się parzyć, a nie gotować – parzymy przez około 15-20 minut.
Innym sposobem parzenia kiełbasy jest zagotowanie wody w garnku (można z dodatkiem listka laurowego, ziela angielskiego, ząbka czosnku, majeranku i soli). Gdy woda się zagotuje wyłączamy grzanie, a do gorącej wody wkładamy kiełbasę, przykrywamy pokrywką i parzymy przez około 15-20 minut.
Brokuła dzielimy na małe różyczki, na tzw. “jeden kęs”, wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez 3 minuty, a następnie przelewamy zimną wodą, aby go zahartować, dzięki czemu brokuł zachowa ładny zielony kolor.
Ugotowaną kiełbasę kroimy na plasterki, jajka na ćwiartki, a pomidorki koktajlowe na pół. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Wszystko układamy w misce i oprószamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy sos chrzanowy.
W miseczce łączymy jogurt z majonezem i mieszamy, tak aby nie było grudek.
Dodajemy chrzan oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.
Sosem polewamy sałatkę.
Przed podaniem możemy lekko schłodzić.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 142 kcal (100 g)
białka (B): 6,8 g
tłuszcze (T): 11,2 g
węglowodany (W): 3,8 g
******
Udostępnij na:
Komentarze