Muffiny waniliowe
Muffiny waniliowe to klasyczne, najprostsze i bardzo smaczne muffiny, które zawsze się udają.
Piekę je z synem od kilkunastu lat, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego i nieskomplikowanego, na urodziny, gdy mają przyjść znajomi, a za bardzo nie mam składników na inne słodkości, na imprezy w szkole czy kościele (piekliśmy je na szczytny cel).
Także zawsze i wszędzie się sprawdzają.
Przygotowane z kilku prostych składników, które zawsze mamy pod ręką, a dodatkowo przygotowuje się je w kilka minut.
Składniki babeczek dzielimy na suche i mokre, a następnie razem łączymy i tyle przy nich pracy.
Pamiętajcie, aby krótko i niedbale mieszać składniki, im gorzej je wymieszamy, tym lepiej wychodzą!
Składniki na muffiny waniliowe (12 szt.):
suche składniki:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 1 szkl. cukru
- 3 opakowania cukru wanilinowego lub 6 łyżeczek cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
mokre składniki:
- 1 szkl. mleka
- 1/2 szkl. oleju roślinnego
- 2 jajka
Jak przygotować muffiny waniliowe:
Składniki przygotowujemy w dwóch osobnych miskach.
Do jednej miski wsypujemy wszystkie suche składniki, a więc mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy, a następnie mieszamy.
W drugiej misce mieszamy ze sobą mokre składniki – mleko, jajka i olej.
Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy krótko i niedbale, wystarczy chwilkę zamieszać. Zbyt długie mieszanie spowoduje, że babeczki będą pozbawione lekkości i staną się zbite.
Ciasto przekładamy do formy (takiej z dołkami) wyłożonej dwunastoma papierowymi papilotkami lub do silikonowych foremek.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180-190°C i pieczemy przez około 20 minut do lekkiego zarumienienia.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): ok. 250 kcal (1 babeczka)
białka (B): 3,5 g
tłuszcze (T): 9,9 g
węglowodany (W): 35,5 g
******
Udostępnij na:
Komentarze