Wątróbka drobiowa z cebulą
Wątróbka smażona z cebulą to już klasyka kuchni polskiej.
Przez jednych uwielbiana i kochana, zwłaszcza krwista, a przez innych znienawidzona od czasów dzieciństwa.
U mnie w domu rodzinnym przygotowywało się wątróbkę wieprzową.
Bywała czasami gorzka, zbyt wysmażona stawała się twarda i sucha, a krwista nie chciała przejść przez gardło.
Jako dziecko zawsze ją jadłam, ale nie zawsze chętnie.
Moja teściowa przygotowywała wątróbkę z kurczaka i ona zasmakowała mi bardziej i od ponad 20 lat przygotowuję ją najczęściej.
Smakuje także moim chłopakom i od czasu do czasu przyrządzam ją klasycznie, właśnie z cebulą, choć czasami także w inny sposób, lubię eksperymentować, ale o tym innym razem.
Podaję ją z ziemniakami z wody, z kaszą gryczaną, frytkami lub pieczonymi talarkami i oczywiście surówką z kiszonej kapusty lub kiszonym ogórkiem.
Składniki na wątróbkę drobiową z cebulą (4 porcje):
- 500 g wątróbki drobiowej – u mnie z kurczaka
- 2 duże cebule
- mąka pszenna do oprószenia (opcjonalnie, można pominąć)
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 4 łyżki oleju do smażenia
Jak przygotować wątróbka drobiową z cebulą:
Wątróbkę oczyszczamy z błon i żyłek, opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy.
Osuszoną wątróbkę obtaczamy delikatnie w mące, otrzepując z jej nadmiaru.
Ja często pomijam ten krok, chcąc zaoszczędzić kalorie z mąki, a wątróbka wychodzi również delikatna i bardzo smaczna.
Cebule kroimy w piórka.
Dużą patelnię rozgrzewamy i wlewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i przesmażamy aż stanie się miękka i szklista.
Zeszkloną cebulę zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok, a na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i ponownie rozgrzewamy.
Na rozgrzaną patelnię przekładamy wątróbkę (starając się by nie kłaść jedna na drugiej, kawałki mogą się stykać, lecz chodzi o to, aby wątróbka nie dusiła się) i szybko obsmażamy z każdej strony na rumiano, a następnie zmniejszamy grzanie, dokładamy zeszkloną cebulę, którą wcześniej odłożyliśmy i dusimy całość przez 3-5 minut, można pod przykrywką.
Finalnie doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Podajemy.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): ok. 285 kcal (1 porcja)
białka (B): 24,9 g
tłuszcze (T): 18,2 g
węglowodany (W): 5,9 g
******
Udostępnij na:
Komentarze