Naleśniki z serem

Dzisiaj przepis na klasyczne naleśniki z nadzieniem z twarogu (białego sera) z dodatkiem wanilii.

Naleśniki takie podawało się w moim rodzinnym domu – robiła je tak moja prababcia, babcia i moja mama, ja także takie robię.

Prosta, przepyszna klasyka.


Składniki na naleśniki z serem:

ciasto naleśnikowe:

  • 2 szkl. mąki
  • 1 szkl. mleka 
  • 1 szkl. wody 
  • 2 jajka 
  • szczypta soli 

 nadzienie:

  • ok. 400 g twarogu półtłustego
  • 1 surowe żółtko
  • 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 
  • 2-3 łyżki cukru lub cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy lub 2-3 łyżeczki domowego (przepis) lub ziarenka z połowy laski wanilii 


Jak przygotować naleśniki z serem:

Zaczynamy od przygotowania ciasta naleśnikowego.

Mąkę przesiewamy do miski. 

Dodajemy mleko, wodę, jajka oraz szczyptę soli i wszystko miksujemy lub ubijamy trzepaczką.

Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany i być gładkie, bez grudek.

Ciasto odstawiamy na pół godziny. 

Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i delikatnie spryskujemy olejem lub smarujemy skórką słoniny.

Ciasto nabieramy łyżką wazową i nalewamy na gorącą patelnię.

Jeśli naleje nam się za dużo ciasta zlewamy go z powrotem do miski.

Smażymy z obu stron. 

Po usmażeniu układamy jeden na drugim i przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą, aby nie obsychały.

Przygotowujemy nadzienie: twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy żółtko, śmietanę, cukier, cukier waniliowy i rozcieramy.

Nadzienie można zmiksować, np. w malakserze, uzyskując delikatną, gładką strukturę.

Każdy naleśnik smarujemy nadzieniem serowym i zwijamy.

Podajemy.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy