Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami


Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami to danie idealne na wrześniowy obiad, taki już bardziej jesienny, ale nadal sezonowy, bo paprykę możemy kupić w dobrej cenie.

Danie bardzo proste do przygotowania, bogate w białko zarówno zwierzęce jak i roślinne, bardzo treściwe i smaczne.

Do farszu dodałam także harissy, która wzbogaca smak dania i czyni go bardziej jesiennym i rozgrzewającym za sprawą chili, kolendry i kminu rzymskiego. Możecie użyć harissy w proszku lub pasty.

Papryki faszerowane zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami podałam z kuskusem i mizerią, ale możecie ją podać także z ryżem, pieczonymi ziemniakami czy pieczywem.

Zaletą tego dania jest także to, że można je przygotować w wersji wegetariańskiej, czyli bez kurczaka i będzie również bardzo smacznie.

Zapraszam po przepis!


Składniki na paprykę faszerowaną zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami:

  • 6 dużych czerwonych papryk
  • 200 g zielonej soczewicy
  • 400 g filetu z piersi kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka harissy (użyłam w proszku)
  • 2 łyżki oleju
  • sól himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony


Jak przygotować paprykę faszerowaną zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami:

Paprykom odcinamy górną część z ogonkiem (bereciki), oczyszczamy z gniazd nasiennych, myjemy i osuszamy. Odstawiamy na bok.

Zieloną soczewicę płuczemy, a następnie gotujemy w osolonym wrzątku przez około 20 minut. Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia.

Na delikatne rozgrzaną patelnię wlewamy olej i szklimy cebulę pokrojoną w kosteczkę.

Filety z piersi kurczaka kroimy w małą kosteczkę i przesmażamy na oleju, a gdy stracą surowość dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Smażymy do czasu aż cebula stanie się szklista.

Do zeszklonej cebuli z kurczakiem dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy aż stracą jędrność i odparują wodę.

Dodajemy ugotowaną soczewicę, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, harissę oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Na sam koniec do farszu dodajemy posiekaną natkę pietruszki i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Wydrążone papryki napełniamy farszem, nakrywamy wcześniej odkrojonym berecikiem, ustawiamy w naczyniu żaroodpornym z pokrywką, wcześniej delikatnie posmarowanym olejem.

Na dno naczynia można wlać około 3 łyżek wody.

Papryki pieczemy pod przykryciem przez około 1-1,5 godz. w temperaturze 180°C, aż papryka zmięknie (czas pieczenia zależy od grubości papryk).

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy