Rosół drobiowo-wołowy
To chyba najbardziej lubiana i najczęściej gotowana polska zupa.
Podawana podczas niedzielnych obiadów, rodzinnych imprez okolicznościowych, świąt.
Idealna także na przeziębienia i po szaleństwach alkoholowych.
Idealny rosół powinien być klarowny, esencjonalny i aromatyczny, a swój złoty kolor zawdzięczać warzywom i mięsu, a nie znanej przyprawie w płynie.
Powinien więc być długo gotowany na wolniutkim ogniu, uważając by nie doprowadzić go do wrzenia.
Mięso zawsze zalewamy zimną wodą, by oddało swój smak i aromat do bulionu, a dodając gorącą wodę mięso zatrzyma smak, aromat i soki w sobie.
Najlepiej także doprawić rosół na samym końcu gotowania.
Składniki na rosół drobiowo-wołowy:
- 1 mały kurczak
- 500 g mięsa wołowego (np. szponder, mostek, łata)
- 3-4 marchewki
- 1-2 korzenie pietruszki
- 1/2 niedużego selera
- kawałek pora
- 2 gałązki natki selera
- 2 gałązki lubczyku
- 1 liść kapusty (biała lub włoska) – można pominąć
- 1 cebula
- 6-8 ziarenek ziela angielskiego
- 6 ziarenek pieprzu czarnego
- 3-4 listki laurowe
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- natka pietruszki do podania
Jak przygotować rosół drobiowo-wołowy:
Mięso myjemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą – około 3 litrów.
Stawiamy na gaz i doprowadzamy do zagotowania; zbieramy łyżką cedzakową szumowinę.
Cebulę obieramy i całą opalamy.
Zmniejszamy ogień i dodajemy umyte i obrane jarzyny, opaloną cebulę, liść kapusty, lubczyk, pora i nać selera, dorzucamy ziele angielskie, pieprz ziarnisty i listki laurowe.
Gotujemy wywar około 3 godzin na bardzo wolnym ogniu, uważając by nie doprowadzić do wrzenia, bo rosół nie będzie klarowny.
Wołowinę gotujemy nieco dłużej, a kurczaka wyjmujemy wcześniej, gdy tylko będzie miękki, tak by się nie rozgotował i nie rozpadł się, gdyż bulion stanie się mętny.
Na samym końcu gotowania doprawiamy gotowy rosół solą i pieprzem do smaku.
Podajemy z makaronem lub lanymi kluseczkami i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Moja rada:
Mięso z rosołu możecie wykorzystać do przygotowania pierogów z mięsem, knedli z mięsem, pyzów z mięsem, krokietów z mięsem czy pasztecików.
Udostępnij na:
Komentarze