Sałatka z rukolą
Dzisiaj zapraszam na pełną smaku, witamin i bardzo kolorową sałatkę, której głównym składnikiem jest rukola o lekko orzechowym smaku.
Do sałatki dorzuciłam także słodko-kwaśne suszone na słońcu pomidory w oliwie, słodką kukurydzę, garść nieco gorzkawych oliwek i dodatek białkowy w postaci mozzarelli, która wzbogaca smakowo i czyni sałatkę bardziej pożywną.
Wyszła naprawdę pyszna sałatka, pomimo połączenia kilku smaków.
Z powodzeniem można podać tą sałatkę jako samodzielny posiłek, np. z grzanką lub jako dodatek obiadowy, a także dodatek do dań z grilla.
Składniki na sałatkę z rukolą:
- opakowanie rukoli – ok. 100 g
- 1/2 słoiczka zielonych oliwek – u mnie nadziewane papryką
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie
- 1/2 puszki kukurydzy
- duża kulka mozzarelli
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 4 łyżki oliwy spod suszonych pomidorów
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
Jak przygotować sałatkę z rukolą:
Rukolę myjemy i osuszamy – można użyć do tego celu suszarki do sałaty, a następnie przekładamy do miski.
Dodajemy osączone i pokrojone oliwki (można pozostawić w całości), osączone z oliwy i pokrojone w paseczki pomidory, osączoną z zalewy kukurydzę i mozzarellę pokrojoną w kostkę.
Do sałatki dodajemy oliwę spod suszonych pomidorów, sok z cytryny, miód, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Całość delikatnie mieszamy.
Podajemy po przygotowaniu.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze
serdecznie polecam, przepyszna
Dziękuję bardzo 🙂