Piernik marchwiowy

Nastał grudzień, czas piękny, klimatyczny i aromatyczny, bo pachnący pomarańczami, korzennymi przyprawami i gałązkami choinek.

To także czas na świąteczne potrawy, więc ruszam z przepisami w tym temacie i na pierwszy “ogień” podaję Wam przepis na piernik marchwiowy.

Jest przepyszny, wilgotny, pięknie wyrośnięty, bardzo aromatyczny, a co ważne bardzo szybki do przygotowania, bez okresu leżakowania.

Marchew jest niewyczuwalna w przepisie, więc nie obawiajcie się jej użyć, bo piernik smakuje naprawdę wybornie, więc szczerze polecam!

Każdemu, kto je spróbował, smakuje!


Składniki na piernik marchwiowy:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. miodu płynnego
  • 150 g masła
  • 2 szkl. marchewki startej na dużych oczkach tarki (ok. 250 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej – przepis podawałam tutaj
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki kakao ciemnego, gorzkiego
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • ok. 70 g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao – u mnie ponad 70%
  • 1 łyżka masła
  • orzechy, płatki migdałów, chipsy kokosowe lub inne ulubione orzechy i bakalie do posypania


Jak przygotować piernik marchwiowy:

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.

Żółtka ucieramy, dodając stopniowo cukier, do uzyskania puszystej, jasnej masy.

Do utartych żółtek dodajemy stopniowo ostudzone masło i dalej ucieramy aż składniki dobrze się połączą.

Następnie dodajemy miód i miksujemy do połączenia.

Mąkę mieszamy z solą, proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i przyprawą piernikową, przesiewamy do masy maślano-jajecznej, miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Dodajemy startą marchew i łączymy z masą. 

W osobnej misce ubijamy białka jaj na sztywną pianę, a następnie dodajemy do ciasta i delikatnie łączymy przy użyciu łyżki, aby piana nie opadła. 

Ciasto przekładamy do podłużnej formy keksowej (wym. 30×11,5 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180°C, do tzw. “suchego patyczka”.

Po upieczeniu studzimy przez około 10-15 minut w blaszce, a następnie na kratce do całkowitego wystudzenia.

Przygotowujemy polewę czekoladową.

W garnku zagotowujemy niewielką ilość wody.

Czekoladę łamiemy na kawałki umieszczamy w małej miseczce, którą następnie umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą, uważając aby dno miseczki nie dotykało powierzchni wody.

Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, a gdy się rozpuści zdejmujemy z garnka i dodajemy zimne masło, mieszamy do dokładnego rozpuszczenia masła.

Wystudzone ciasto dekorujemy polewą czekoladową i od razu posiekanymi orzechami, płatkami migdałów i chipsami z kokosa – np. w ukośne pasy.

Piernik możecie udekorować w dowolny sposób i dowolnymi bakaliami.

Piernik odstawiamy do zastygnięcia polewy.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Smoothie z selerem naciowym i orzechami włoskimi

07-10-2017 

Muffiny jogurtowe z borówkami

17-09-2017 

Owsianka z jabłkiem, marchewką i rodzynkami

15-09-2017 

Komentarze

  • brak komentarzy