Pierogi z malinami


Bardzo lubię pierogi z sezonowymi, świeżymi owocami.

Pierogi z malinami to smaczna propozycja na bezmięsny, szybki letni obiad, kolację, a nawet na deser.

Pierogi z malinami to także ulubione danie dzieci – mój syn je uwielbia!

Koniecznie zajrzyjcie do przepisu na pierogi z jagodami i pierogi z truskawkami.


Składniki na pierogi z malinami:

  • 350 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ok. 1 szkl. ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • maliny
  • cukier


Jak przygotować pierogi z malinami:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, po środku robimy wgłębienie i dodajemy szczyptę soli, wlewamy olej, wbijamy jajko i dodajemy wodę, ale stopniowo.

Zaczynamy mieszać składniki i wyrabiamy ciasto, dolewając stopniowo wodę. Ciasto musi być miękkie, elastyczne i gładkie, nie może lepić się do rąk.

Wyrobione ciasto cienko wałkujemy, szklanką wykrawamy kółeczka.

Maliny przebieramy, myjemy i osączamy.

Na każdym kółeczku z ciasta nakładamy po 2-3 maliny i pół łyżeczki cukru, składamy i zlepiamy dobrze brzegi.

Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek. 

Gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody.

Gotowe pierogi podajemy z roztopionym masłem, śmietaną lub jogurtem naturalnym i cukrem.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy