Pierogi z malinami
Bardzo lubię pierogi z sezonowymi, świeżymi owocami.
Pierogi z malinami to smaczna propozycja na bezmięsny, szybki letni obiad, kolację, a nawet na deser.
Pierogi z malinami to także ulubione danie dzieci – mój syn je uwielbia!
Koniecznie zajrzyjcie do przepisu na pierogi z jagodami i pierogi z truskawkami.
Składniki na pierogi z malinami:
- 350 g mąki pszennej
- 1 jajko
- ok. 1 szkl. ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- maliny
- cukier
Jak przygotować pierogi z malinami:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, po środku robimy wgłębienie i dodajemy szczyptę soli, wlewamy olej, wbijamy jajko i dodajemy wodę, ale stopniowo.
Zaczynamy mieszać składniki i wyrabiamy ciasto, dolewając stopniowo wodę. Ciasto musi być miękkie, elastyczne i gładkie, nie może lepić się do rąk.
Wyrobione ciasto cienko wałkujemy, szklanką wykrawamy kółeczka.
Maliny przebieramy, myjemy i osączamy.
Na każdym kółeczku z ciasta nakładamy po 2-3 maliny i pół łyżeczki cukru, składamy i zlepiamy dobrze brzegi.
Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek.
Gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody.
Gotowe pierogi podajemy z roztopionym masłem, śmietaną lub jogurtem naturalnym i cukrem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze