Pulpety w sosie śmietanowo-musztardowym

Na blogu znajdziecie sporo propozycji na wykorzystanie mięsa mielonego, w tym na pulpety czy klopsy.

Dzisiaj przygotowałam pulpety gotowane w sosie śmietanowo-musztardowym.

Pamiętam, że moja mama przygotowywała kiedyś podobny sos musztardowy, z gładką musztardą, np. sarepską czy stołową do jajek gotowanych na twardo czy kiełbasy. Bardzo smakował mi ten sos, więc idąc podobnym tropem przygotowałam bardzo smaczny sos z francuską musztardą z całymi ziarnami gorczycy.

Te urocze małe kropeczki bardzo apetycznie prezentują się w daniu.

Muszę Wam powiedzieć, że ten sos przygotowuję co jakiś czas dla rodziny, bo moi chłopcy bardzo lubią go, szczególnie w towarzystwie pulpetów, dlatego też od razu przygotowuję ich z kilograma mięsa.

Zatem zapraszam po przepis smaczny i prosty!

Składniki na pulpety w sosie śmietanowo-musztardowym:

pulpety:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki (można wykorzystać także mięso mieszane lub drobiowe)
  • 1 kajzerka
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 
  • 1 czubata łyżeczka majeranku
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • mąka do obtoczenia pulpetów

sos śmietanowo-musztardowy:

  • woda spod gotowania pulpetów – ok. 1 l
  • 300 g kwaśnej śmietany 12-18%
  • 4 łyżeczki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 szczypty ziół prowansalskich 
  • 2 szczypty oregano
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól morska
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • listek laurowy
  • 2 ziela angielskie 
  • natka pietruszki i/lub koperek


Jak przygotować pulpety w sosie śmietanowo-musztardowym:

Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy wcześniej namoczoną i odciśniętą kajzerkę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę przypraw.

Mięso dobrze wyrabiamy, a następnie formujemy w dłoniach pulpety, które delikatnie obtaczamy w mące.

W dużym rondlu/garnku nastawiamy wodę z listkiem laurowym i zielem angielskim – ok. 1 l.

Na gotującą się wodę wrzucamy pulpety i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut.

Śmietanę rozrabiamy z mąką i wlewamy nieco wywaru spod gotowania pulpetów, aby zahartować śmietanę; całość wlewamy z powrotem go sosu, mieszamy. (pulpety można wyjąć przed przygotowaniem sosu).

Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, zioła oraz resztę przypraw.

Gotujemy przez około 10 minut.

Podajemy z zieleniną.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy