Saksońskie ciasto drożdżowe z marcepanem - Christstollen
Saksońskie ciasto drożdżowe z marcepanem to tradycyjne niemieckie ciasto bożonarodzeniowe – zwane Christstollen.
Christstollen to ciasto, które kształtem przypomina zawinięte w pieluchy Dzieciątko Jezus. Jest podłużne i sowicie posypane cukrem pudrem.
Stollen to bożonarodzeniowa strucla, która jest bardzo ważną częścią świąt jak niemieckie jarmarki i choinki.
Tak naprawdę nie jest wiadome, kiedy powstała ta strucla i kto ją wymyślił, ale podobno w 1329 roku pierwszy raz została wymieniona w dokumencie w Naumburgu nad Soławą w Saksonii, co czyni Stollen świątecznym wypiekiem o najdłuższej tradycji. Wypiek podobno był przygotowany na konkurs cukierniczy organizowany przez biskupa.
Początkowo wypiek ten, jako że był wypiekany w okresie przedświątecznym w czasie postu, można było wypiekać go tylko z owsa, drożdży, wody i oleju rzepakowego. Masło było zabronione, a przyprawy albo nieznane albo zbyt drogie. W 1450 roku saksoński książę Ernest poprosił papieża o zezwolenie na dodanie do ciasta masła, gdyż smak oleju był zbyt mdły, a ciasto po prostu bez smaku. Niestety papież odmówił. Musiało minąć 40 lat, aby w 1490 r. Rzym wyraził zgodę. Papież Innocenty VIII wydał dekret papieski, który zwolnił drezdeńskich piekarzy z zakazu używania masła.
Christstollen to maślany chleb bożonarodzeniowy o zwartym i dość ciężkim cieście zwany także Weihnachtsstollen.
Strucla jest z dodatkiem owoców suszonych i kandyzowanych, słodkich migdałów, przypraw korzennych i posypana dostojnie cukrem pudrem, często z dodatkiem marcepanu.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Składniki na saksońskie ciasto drożdżowe z marcepanem – Christstollen:
ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej tortowej ekstra typ 405
- 100 g cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 125 ml mleka
- 2 jajka “M”
- 100 g masła
- 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 125 g rodzynków + ok. 125 ml rumu do namoczenia
- 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 100 g posiekanych migdałów
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
dodatkowo:
- 200 g masy marcepanowej
- 100 g masła na polewę
- cukier puder do oprószenia
Jak przygotować saksońskie ciasto drożdżowe z marcepanem – Christstollen:
Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy do namoczenia, najlepiej na całą noc, a następnie odcedzamy na sitku.
Przygotowujemy bazę ciasta drożdżowego.
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.
Mleko podgrzewamy, aby było letnie.
Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru oraz letnie mleko, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wyrośnięcia zaczynu.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, cynamon, kardamon i gałkę muszkatołową i mieszamy, następnie wlewamy wyrośnięty zaczyn, resztę cukru, cukier waniliowy i wbijamy całe jajka.
Składniki łączymy poprzez mieszanie i zaczynamy wyrabiać. Gdy składniki się połączą wlewamy roztopione i wystudzone masło i dalej wyrabiamy przez około 10 minut.
Na koniec dodajemy rodzynki, posiekane migdały i skórkę pomarańczową; wyrabiamy ciasto aż bakalie rozejdą się po całym cieście w miarę równomiernie.
Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.
Po tym czasie, gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy na stolnicę i ponownie wyrabiamy przez chwilkę.
Ciasto rozwałkowujemy na lekko podsypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach 25×30 cm i ok. 1 cm grubości.
Układamy na blaszy z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Masę marcepanową lekko zagniatamy i rolujemy wałeczek o długości ok. 30 cm, na długość ciasta.
Układamy wałeczek marcepanu mniej więcej w połowie szerokości ciasta, składamy na pół, bokiem dłoni dociskamy ciasto, aby utworzyć wgłębienie po długości ciasta.
Ciasto przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na około 30-40 minut do wyrośnięcia.
Wyrośniętą struclę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C (funkcja pieczenia góra-dół bez termoobiegu) i pieczemy przez około 50-60 minut, aż ciasto się zarumieni.
Mniej więcej w połowie pieczenia ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, aby za bardzo się nie spiekło.
W tym czasie rozpuszczamy 100 g masła na polewę i odstawiamy do wystudzenia.
Zaraz po upieczeniu struclę wyjmujemy z piekarnika i natychmiast smarujemy roztopionym masłem za pomocą pędzelka. Ciasto będzie chłonęło masło.
Struclę odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie posypujemy gęsto cukrem pudrem.
Ciasto szczelnie zapakowane można przechowywać przez około tydzień czasu.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze
Jedyne ciasto drożdżowe, które na prawdę mi smakuje (do tej pory jedynie podjadałam je na surowo). Przy wyrabianiu porcja wydała mi się mała, ale po upieczeniu to na prawdę solidny kawałek ciasta 🙂 Ma bardzo przyjemny lekko pomarańczowy smak i do tego wygląda bardzo efektownie po przekrojeniu. Proste w przygotowaniu, pyszne, czego chcieć więcej? Polecam!
Cieszę się, że ciasto zasmakowało, bo wiem, że niektórzy myślą, że to przesłodzone ciasto, które można kupić w wielu sklepach. Wersja sklepowa to sam cukier i mało ciekawe w smaku. Może nie będę za skromna, ale moja wersja jest lepsza. Stollen nie jest za słodki, z pomarańczową nutą, świeży i z solidną porcją bakalii i oczywiście masą marcepanową, która robi robotę.
Dziękuję za komentarz i podzielenie się swoimi wrażeniami 😘😘😘