Sałatka z indykiem, nektarynkami i sezamem
Sałatka z indykiem, nektarynkami i sezamem to przepyszna sezonowa sałatka.
Może być podana jako samodzielne, ale i zarazem lekkie danie, idealne podczas letnich upałów.
Sprawdzi się także na lunch, lekki obiad, kolację lub spotkanie czy nawet randkę.
Sałatka łączy w sobie przeróżne smaki, które świetnie ze sobą współgrają.
Odnajdziemy w niej słodki i lekko wytrawny smak, a także orzechową nutę pochodzącą z uprażonego sezamu.
Całość sałatki uwieńczyłam bardzo prostym, aczkolwiek pysznym dressingiem z dodatkiem przyprawy curry, który stanowi przysłowiową kropkę nad “i”.
Jeśli ta sałatka jest w Waszych klimatach to zajrzyjcie koniecznie do przepisu na sałatkę z czarną komosą ryżową z grillowaną kukurydzą i brzoskwiniami oraz na sałatkę z wędzonym łososiem, brzoskwiniami i sosem tysiąca wysp.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na sałatkę z indykiem, nektarynkami i sezamem (2 porcje):
- 1 opakowanie (160-200 g) ulubionego mixu sałat
- 250 g filetu z piersi indyka
- 2 nektarynki
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
- sól himalajska lub morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1 łyżeczka kurkumy
dressing curry:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego – ja użyłam wysokobiałkowego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka curry
- sól himalajska lub morska
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować sałatkę z indykiem, nektarynkami i sezamem:
Fileta z piersi indyka kroimy na paseczki, oprószamy solą, pieprzem i kurkumą.
Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy kurczaka na lekko złoty kolor.
Po usmażeniu możemy kawałki indyka osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Nektarynki myjemy i kroimy na mniejsze cząstki, np. ćwiartki, szóstki lub ósemki.
Sezam prażymy na suchej patelni aż stanie się złocisty i zacznie pachnieć lekko orzechowo.
Przystępujemy do złożenia naszej sałatki.
Mix sałat wykładamy na 2 talerze, półmisek lub do płytkiej miski.
Układamy cząstki nektarynek i usmażonego kurczaka.
Przygotowujemy dressing.
Do małej miseczki przekładamy majonez, jogurt, dodajemy curry oraz sól i pieprz do smaku.
Składniki dressingu energicznie mieszamy aż uzyskamy gładki, jednolity sos.
Gotowym dressingiem polewamy sałatkę.
Całość posypujemy uprażonym sezamem.
Podajemy od razu po przygotowaniu.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 403 kcal (1 porcja)
białka (B): 39,7 g
tłuszcze (T): 18,8 g
węglowodany (W): 20,4 g błonnik: 2,85 g
******
Udostępnij na:
Komentarze