Sałatka z kaszą orkiszową

Witam Was poświątecznie!

Przychodzę z pomysłem na lekką sałatkę po świątecznym obżarstwie, która może być także podana na nadchodzącym Sylwestrze.

Lekka, zdrowa, smaczna, witaminowa i bardzo kolorowa sałatka, która zadziwi Was smakiem – polecam!


Składniki na sałatkę z kaszą orkiszową:

  • 200 g (2 torebki) suchej kaszy orkiszowej
  • ok. 60 g (1/2 paczki) mieszanki sałat 
  • 1 brokuł (ok. 500 g)
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 długiego ogórka
  • garść pomidorków koktajlowych
  • kilka plastrów suszonych pomidorów z oleju
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju spod suszonych pomidorów
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • sól himalajska/morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej


Jak przygotować sałatkę z kaszą orkiszową:

Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy.

Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy na parze i studzimy.

Awokado i ogórka kroimy w kostkę, pomidorki na pół, suszone pomidory w paseczki lub kostkę, sałatkę myjemy i osuszamy.

Wszystkie w/w składniki łączymy ze sobą.

W miseczce przygotowujemy dressing: oliwę, sok z cytryny, miód i musztardę łączymy ze sobą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Gotowym dressingiem polewamy sałatkę, mieszamy i schładzamy.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy