Sałatka ziemniaczana z halloumi, prosciutto i jajkiem


Zapraszam na pyszną świąteczną sałatkę z dodatkiem grillowanego sera halloumi, szynki prosciutto i oczywiście jajek ugotowanych na twardo.

Sałatka prezentuje się bardzo uroczo, odświętnie, wiosennie i kolorowo, a przy tym jest bardzo smaczna i ekspresowo się ją robi.

Polecam nie tylko na święta, bowiem świetnie sprawdza się na lunch, śniadanie czy lekką kolację.


Składniki na sałatkę ziemniaczaną z halloumi, prosciutto i jajkami:

  • 7-8 ziemniaków średniej wielkości
  • 3 jajka
  • 100 g szynki prosciutto
  • 1 opakowanie sera halloumi
  • 2 mini sałaty rzymskie
  • 1 mała lub 1/2 średniej czerwonej cebuli

dressing:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka syropu z agawy lub miodu
  • szczypta soli himalajskiej
  • szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego


Jak przygotować sałatkę ziemniaczaną z halloumi, prosciutto i jajkami:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy z łupin, a następniekroimy na ćwiartki.

Jajka gotujemy na twardo – zapraszam do wpisu jak ugotować jajka, a następnie kroimy na ćwiartki.

Ser halloumi kroimy w plastry i grillujemy na suchej patelni grillowej z obu stron na rumiano.

W tym czasie sałatę rzymską myjemy; jedną z nich rozdzielamy na liście i układamy na dużym półmisku, drugą kroimy.

Na sałacie układamy ziemniaki, a pomiędzy ziemniakami pokrojoną sałatę.

Szynkę prosciutto zwijamy niedbale w gniazdka i układamy na półmisku, układamy także ugrillowane plastry halloumi i ćwiartki jajek.

Cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę i układamy pomiędzy innymi składnikami sałatki.

Do słoiczka przekładamy wszystkie składniki na dressing, dobrze zakręcamy i energicznie potrząsamy aż utworzy się jednolita emulsja.

Gotowym dressingiem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • Zdjęcie profiloweEdyta Maslany | 02-07-2021

    polecam !! bardzo dobra, zdrowa i super szybko się ją robi 😉

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 02-07-2021

    Dziękuję bardzo 🙂
    Z młodymi ziemniakami będzie jeszcze pyszniej, więc warto wypróbować póki na nie sezon 🙂