Sernik czekoladowy na zimno

Póki co mamy piękną, letnią pogodę.

Stąd dzisiaj jeszcze letni, delikatny deser.

Przygotowałam czekoladowy sernik na zimno z samego sera z delikatną nutką wanilii.

Pyszny, delikatny, rozpływa się w ustach, a do tego robi się go w 15 minut.

Kilka prostych, smacznych składników i można przygotować go bez użycia miksera, ale jeżeli chcecie, aby Wasz sernik był jeszcze bardziej delikatny i puszysty, bardziej napowietrzony to oczywiście można go użyć.

Jest po prostu wspaniały, idealny na ostatnie dni “lata”, a w zasadzie pierwsze dni jesieni.


Składniki na czekoladowy sernik na zimno:

  • 1 kg sera sernikowego z wiaderka
  • 200 g gorzkiej czekolady – u mnie 74 %
  • 2 czubate łyżeczki kakao naturalnego + do oprószenia
  • 1 szkl. cukru pudru (ja dodałam zmielony erytrytol)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego – przepis na domowy ekstrakt znajdziecie tutaj
  • 2 łyżki żelatyny + 4 łyżki zimnej wody


Jak przygotować czekoladowy sernik na zimno:

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie i odstawiamy na kilka minut, a następnie rozpuszczamy, np. wkładając do naczynia z gorącą wodą lub w mikrofalówce i odstawiamy do wystudzenia.

Ser o temperaturze pokojowej przekładamy do miski, dodajemy stopniowo cukier puder i mieszamy tak, aby nie było grudek.  

Dodajemy kakao, a gdy je dobrze wmieszamy wlewamy wolno rozpuszczoną, ostudzoną czekoladę i ekstrakt waniliowy, mieszamy do połączenia składników.

Na sam koniec cały czas mieszając wlewamy rozpuszczoną żelatynę.

Masę serową przekładamy do tortownicy (Ø 22-24 cm) wyłożonej folią spożywczą, wierzch wyrównujemy, a następnie ostukujemy formą o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.

Schładzamy przez minimum 2 godziny aż masa dobrze stężeje.

Podajemy oprószone kakao.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Wino grzane z mandarynkami

07-12-2016 

Ciasto pomarańczowo-imbirowe

03-12-2016 

Pasztet wegański z ciecierzycy i dyni

30-11-2016 

Komentarze

  • brak komentarzy