Sernik czekoladowy na zimno
Póki co mamy piękną, letnią pogodę.
Stąd dzisiaj jeszcze letni, delikatny deser.
Przygotowałam czekoladowy sernik na zimno z samego sera z delikatną nutką wanilii.
Pyszny, delikatny, rozpływa się w ustach, a do tego robi się go w 15 minut.
Kilka prostych, smacznych składników i można przygotować go bez użycia miksera, ale jeżeli chcecie, aby Wasz sernik był jeszcze bardziej delikatny i puszysty, bardziej napowietrzony to oczywiście można go użyć.
Jest po prostu wspaniały, idealny na ostatnie dni “lata”, a w zasadzie pierwsze dni jesieni.
Składniki na czekoladowy sernik na zimno:
- 1 kg sera sernikowego z wiaderka
- 200 g gorzkiej czekolady – u mnie 74 %
- 2 czubate łyżeczki kakao naturalnego + do oprószenia
- 1 szkl. cukru pudru (ja dodałam zmielony erytrytol)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego – przepis na domowy ekstrakt znajdziecie tutaj
- 2 łyżki żelatyny + 4 łyżki zimnej wody
Jak przygotować czekoladowy sernik na zimno:
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie i odstawiamy na kilka minut, a następnie rozpuszczamy, np. wkładając do naczynia z gorącą wodą lub w mikrofalówce i odstawiamy do wystudzenia.
Ser o temperaturze pokojowej przekładamy do miski, dodajemy stopniowo cukier puder i mieszamy tak, aby nie było grudek.
Dodajemy kakao, a gdy je dobrze wmieszamy wlewamy wolno rozpuszczoną, ostudzoną czekoladę i ekstrakt waniliowy, mieszamy do połączenia składników.
Na sam koniec cały czas mieszając wlewamy rozpuszczoną żelatynę.
Masę serową przekładamy do tortownicy (Ø 22-24 cm) wyłożonej folią spożywczą, wierzch wyrównujemy, a następnie ostukujemy formą o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Schładzamy przez minimum 2 godziny aż masa dobrze stężeje.
Podajemy oprószone kakao.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze