Zupa botwinkowa

Zapraszam na kolejną wiosenną zupę.

Botwinka – klasyka polskiej kuchni.

U mnie w domu rodzinnym przygotowuje się ją bez ziemniaków, ale za to ziemniaki podajemy osobno – ugotowane i podsmażone.

Jeśli chcecie ziemniaki możecie dodać do środka zupy po ugotowaniu bulionu z warzyw.


Składniki na zupę botwinkową:

  • 2 pęczki botwiny z buraczkami (jeśli botwina jest bez buraczków potrzebujemy dodatkowo 2 małe buraki)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałeczek selera
  • 1/2 pęczka koperku
  • 3/4 szkl. gęstej śmietany 12%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 łyżeczka cukru

dodatkowo:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • szczypiorek – opcjonalnie


Jak przygotować zupę botwinkową:

Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy.

Zalewamy ok. 2-2,5 l wody, dodajemy pieprz ziarnisty, ziele angielskie i listek laurowy, gotujemy na wolnym ogniu bulion warzywny.

Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy pokrojone drobno buraczki z botwinki i gotujemy kilka minut.

Teraz możemy dodać drobno pokrojone listki botwinki. 

Dodajemy sok z cytryny lub ocet winny (dzięki temu nie stracimy pięknego czerwonego koloru).

Śmietanę mieszamy z łyżką mąki i szczyptą soli, zahartowujemy gorącym bulionem i wlewamy do zupy. Zagotowujemy.

Całość doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru i ewentualnie sokiem z cytryny (octem) do smaku.

Dodajemy posiekany koperek.

Podajemy z jajkiem i ewentualnie szczypiorkiem.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy