Zupa chłopska

Zapraszam Was na rozgrzewającą, smaczną i sytą zupę. 

Zupy bardzo często u mnie goszczą, nie tylko dlatego, że są smaczne, syte, treściwe, ale i dlatego, że są przede wszystkim zdrowe i bogate w błonnik.

Ich zaletą jest to, że są proste i szybkie w przygotowaniu – ważna informacja dla zapracowanych osób.

Poza tym zupa składa się prawie w 90% z wody, a więc nawadnia nasz organizm.

Nadto zupy regulują nasz układ trawienny, wspomagają przemianę materii, regulują ciśnienie krwi, usuwają uboczne elementy przemiany materii.

Dzisiaj padło na zupę taką wiejską, chłopską, z dodatkiem kiełbasy, resztek mięsa, z kapustą, ziemniakami i czerwoną papryką – smaczną, pożywną i rozgrzewającą.

Składniki na zupę chłopską:

  • 6-8 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 duża czerwona papryka
  • ok. 200-300 g białej kapusty
  • 1 cebula
  • ok. 400-500 g wiejskiej kiełbasy, można użyć resztek wędlin i mięs
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki – fajnie sprawdzi się papryka wędzona
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub chili
  • 2-3 listki laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu czarnego 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • opcjonalnie łyżeczka koncentratu pomidorowego 
  • natka pietruszki 


Jak przygotować zupę chłopską:

Do garnka wlewamy około 2 l wody.

Dodajemy pokrojone w kostkę jarzyny, ziemniaki i poszatkowaną kapustę. Dorzucamy listki laurowe, kminek, pieprz ziarnisty i ziele angielskie.

Zagotowujemy i zmniejszamy grzanie, gotujemy około 20 minut.

W międzyczasie kroimy mięso i kiełbasę, przesmażamy i dodajemy do gotujących się warzyw.

Na patelni po przesmażonym mięsie przesmażamy,  pokrojone w kostkę lub paseczki, cebulę i paprykę, dodajemy do zupy.

Jeśli chcecie możecie dodać koncentrat pomidorowy – ja nie dodawałam. 

Zupę doprawiamy majerankiem roztartym w dłoniach, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką oraz solą i pieprzem do smaku. 

Podajemy gorącą, przybraną natką pietruszki.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Sałatka owocowa z granolą z patelni

17-03-2017 

Koktajl gruszkowy

13-03-2017 

Domowe Monte jaglane

03-03-2017 

Komentarze

  • brak komentarzy