Kompot z rabarbaru z wanilią i cukrem trzcinowym


Dzisiaj zapraszam Was na mój ulubiony wiosenny kompot z rabarbaru.

Dzisiejsza wersja jest z dodatkiem laski wanilii i dosłodzona cukrem trzcinowym do smaku.

Bardzo smaczny, zdrowy i orzeźwiający kompot, a schłodzony będzie idealnym napojem na upalne dni.

Nie musicie używać ziarenek z laski wanilii, wystarczy pusta laseczka – ona także ma w sobie mnóstwo aromatu.

Jeśli lubicie kompoty z rabarbarem to zajrzyjcie także do przepisów:

Kompot z rabarbaru najprostszy

Lemoniada rabarbarowo-imbirowa


Składniki na kompot z rabarbaru z wanilią i cukrem trzcinowym:

  • 500-700 g rabarbaru
  • 1 laska wanilii
  • cukier trzcinowy do smaku
  • ok. 1,5 l wody


Jak przygotować kompot z rabarbaru z wanilią i cukrem trzcinowym:

Rabarbar oczyszczamy z liści, odcinamy końcówki, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.

Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i stawiamy na gaz.

Gotujemy ok. 10 minut od zagotowania się kompotu, a następnie wyłączamy grzanie i odstawiamy do wystudzenia i naciągnięcia.

Ostudzony kompot przecedzamy i dosładzamy do smaku cukrem trzcinowym.

Najlepiej smakuje schłodzony.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy