Tarta z kurkami


Ostatnimi dniami lasy zostały obsypane grzybami, a że kocham grzyby (czytaj jeść) to wpadły kurki do kosza, choć znawcą grzybów nie jestem, znam jedynie podstawowe gatunki i na nich skupiam uwagę.

Powstała przepyszna sezonowa tarta z kurkami, którą serdecznie polecam.

Jeśli kochacie tarty tak samo jak ja, to zajrzyjcie także do przepisów na tarty w letnio-jesiennym stylu:

Tarta z porem i wędzonym łososiem

Zrolowana tarta z cukinią i boczkiem

Tarta z pomidorami

Tarta z bigosem


Składniki na tartę z kurkami:

kruche ciasto:

  • 250 g mąki orkiszowej jasnej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 szkl. zimnej wody

farsz:

  • 250 g kurek
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 300 g gęstej śmietany 12% 
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony


Jak przygotować tartę z kurkami:

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, zimne masło i zimną wodę.

Całość siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy kruche ciasto.

Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30-60 minut. 

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty (Ø 26-28 cm), lekko dociskając ciasto do wnętrza formy.

Ciasto nakłuwamy widelcem.

Wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy suchą fasolę/groch lub specjalne kulki do pieczenia (zapobiegnie to rośnięciu ciasta podczas pieczenia).

Spód podpiekamy w 180°C przez ok. 10-15 minut. 

Przygotowujemy farsz do tarty.

Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło z oliwą.

Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na maśle z oliwą.

Do zeszklonej cebuli dodajemy przebrane i oczyszczone kurki (większe grzyby kroimy na mniejsze kawałki) i przesmażamy przez około 3-4 minuty.

Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do przestudzenia.

W misce łączymy śmietanę z jajkami, doprawiamy suszonym tymiankiem, listkami świeżego tymianku, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Na koniec dodajemy natkę pietruszki.

Na podpieczony spód wylewamy masę śmietanowo-jajeczną i układamy kurki z cebulą.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30 minut – aż wierzch ładnie się zetnie i zarumieni.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy