Tarta z kurkami
Ostatnimi dniami lasy zostały obsypane grzybami, a że kocham grzyby (czytaj jeść) to wpadły kurki do kosza, choć znawcą grzybów nie jestem, znam jedynie podstawowe gatunki i na nich skupiam uwagę.
Powstała przepyszna sezonowa tarta z kurkami, którą serdecznie polecam.
Jeśli kochacie tarty tak samo jak ja, to zajrzyjcie także do przepisów na tarty w letnio-jesiennym stylu:
Tarta z porem i wędzonym łososiem
Zrolowana tarta z cukinią i boczkiem
Składniki na tartę z kurkami:
kruche ciasto:
- 250 g mąki orkiszowej jasnej
- 150 g zimnego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 szkl. zimnej wody
farsz:
- 250 g kurek
- 1 duża cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 300 g gęstej śmietany 12%
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować tartę z kurkami:
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, zimne masło i zimną wodę.
Całość siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy kruche ciasto.
Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30-60 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty (Ø 26-28 cm), lekko dociskając ciasto do wnętrza formy.
Ciasto nakłuwamy widelcem.
Wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy suchą fasolę/groch lub specjalne kulki do pieczenia (zapobiegnie to rośnięciu ciasta podczas pieczenia).
Spód podpiekamy w 180°C przez ok. 10-15 minut.
Przygotowujemy farsz do tarty.
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło z oliwą.
Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na maśle z oliwą.
Do zeszklonej cebuli dodajemy przebrane i oczyszczone kurki (większe grzyby kroimy na mniejsze kawałki) i przesmażamy przez około 3-4 minuty.
Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do przestudzenia.
W misce łączymy śmietanę z jajkami, doprawiamy suszonym tymiankiem, listkami świeżego tymianku, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Na koniec dodajemy natkę pietruszki.
Na podpieczony spód wylewamy masę śmietanowo-jajeczną i układamy kurki z cebulą.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30 minut – aż wierzch ładnie się zetnie i zarumieni.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze