Krokiety z mięsem

Moja kuchnia jest kuchnią bardzo ekonomiczną, wykorzystuję produkty do końca.

Ostatnio ugotowałam pyszny, aromatyczny rosół drobiowo-wołowy i zostało mi mięso, które przerabiam później na ruloniki z farszem po chińsku, krokiety, pierogi z mięsem, knedle z mięsem i pasztety.

Dzisiaj przygotowałam z takiego ugotowanego mięsa krokiety z mięsem.

A Wy w jaki sposób wykorzystujecie mięso z rosołu?


Składniki na krokiety z mięsem:

 farsz:

  • 700 g ugotowanego mięsa wołowo-drobiowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • odrobina wody lub bulionu
  • 2 łyżki oleju

ciasto naleśnikowe:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1,5 szkl. mleka
  • 1,5 szkl. wody
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

dodatkowo:

  • jajko
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia


Jak przygotować krokiety z mięsem:

Zaczynamy od przygotowania farszu, który można przygotować wcześniej, np. dzień przed lub rano.

Ugotowane i ostudzone mięso mielimy.

Na 2 łyżkach oleju szklimy posiekaną cebulę.

Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekany drobno czosnek i zmielone mięso. Dodajemy zioła i przyprawy. Całość razem przesmażamy.

Podlewamy odrobiną wody lub bulionu, gdyby farsz był za suchy.

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.

Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Farsz studzimy.

Przystępujemy do przygotowania naleśników.

Do miki przesiewamy mąkę, dodajemy sól, mleko, wodę, jajka i słodką paprykę, dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta, bez grudek. 

Ciasto odstawiamy na 30 minut.

Po tym czasie smażymy cienkie naleśniki.

Układamy jeden na drugi i odstawiamy do wystudzenia. 

Na każdy naleśnik układamy farsz, zakładamy boki i zwijamy.

Panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej.

Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy